Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną. Sprawia wrażenie bardzo skomplikowanego ale tak naprawdę jest dość proste. Doskonałe na lato, ale w zimie też bym nim nie pogardziła. Jeśli lubisz ciasta z kremem to z pewnością nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Mój mąż tak bardzo lubi to ciasto, że najchętniej by przed sobą położył całą blaszkę i łyżką wszystko zjadł.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajka
3 łyżkicukru
4 łyżkimąki
1 łyżkaoleju
1 łyżkazimnej wody
1 łyżeczkaesencji waniliowej
1 szt.cytryna - skórka
dżem truskawkowy do posmarowania

Krem:

400 mlmleka
4 łyżkicukru
2 szt.żółtek
50 gskrobii
2 łyżkisoku z cytryny
1 szt.cytryna - skórka
50 gmasła
3 gżelatyny

Warstwa śmietankowa:

250 gserka śmietankowego
100 mlśmietany kremówki
3 gżelatyny
cukier do smaku

Wierzch:

150 mlśmietany kremówki
3 łyżkicukru pudru
starta czekolada do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej pianki. Następnie dodaj jedno żółtko po drugim i połącz składniki mikserem. Dodaj olej i wodę. Drewnianą łyżką wymieszaj z mąką wymieszaną ze skórką z cytryny a całe ciasto dopraw do smaku esencją waniliową.
  2. Daj ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Po ostygnięciu przekrój na pół i przełóż dżemem.
  3. Śmietankowy serek utrzyj z cukrem. W drugiej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i drewnianą łyżką wymieszaj serek śmietankowy z cukrem. W małej miseczce przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodaj ją do śmietankowej bazy. Daj śmietankową warstwę na przełożone dżemem ciasto i ładnie wygładź. Odłóż do lodówki i przygotuj kolejną warstwę.
  4. Zagrzej mleko, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Odstaw. Żółtka ubij z cukrem i skrobią oraz dodaj trochę zagrzanego mleka. Wymieszaj a następnie wlej całość do gorącego mleka ze skórką z cytryny. Gotuj na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Odstaw gęstą masę, dodaj sok z cytryny, masło i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i pozostaw, aby delikatnie ostygło.
  5. Na śmietanowej warstwie połóż krem i ładnie wygładź. Na wierzch daj bitą śmietanę z cukrem i całe ciasto posyp tartą czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj