NajPrzepis.pl Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną
Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną
Przepis Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.3.2021

Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną

Orzeźwiające cytrynowe ciasto z bitą śmietaną. Sprawia wrażenie bardzo skomplikowanego ale tak naprawdę jest dość proste. Doskonałe na lato, ale w zimie też bym nim nie pogardziła. Jeśli lubisz ciasta z kremem to z pewnością nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Mój mąż tak bardzo lubi to ciasto, że najchętniej by przed sobą położył całą blaszkę i łyżką wszystko zjadł.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajka
3 łyżki
cukru
4 łyżki
mąki
1 łyżka
oleju
1 łyżka
zimnej wody
1 łyżeczka
esencji waniliowej
1 szt.
cytryna - skórka
dżem truskawkowy do posmarowania

Krem:

400 ml
mleka
4 łyżki
cukru
2 szt.
żółtek
50 g
skrobii
2 łyżki
soku z cytryny
1 szt.
cytryna - skórka
50 g
masła
3 g
żelatyny

Warstwa śmietankowa:

250 g
serka śmietankowego
100 ml
śmietany kremówki
3 g
żelatyny
cukier do smaku

Wierzch:

150 ml
śmietany kremówki
3 łyżki
cukru pudru
starta czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej pianki. Następnie dodaj jedno żółtko po drugim i połącz składniki mikserem. Dodaj olej i wodę. Drewnianą łyżką wymieszaj z mąką wymieszaną ze skórką z cytryny a całe ciasto dopraw do smaku esencją waniliową.
  2. Daj ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Po ostygnięciu przekrój na pół i przełóż dżemem.
  3. Śmietankowy serek utrzyj z cukrem. W drugiej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i drewnianą łyżką wymieszaj serek śmietankowy z cukrem. W małej miseczce przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodaj ją do śmietankowej bazy. Daj śmietankową warstwę na przełożone dżemem ciasto i ładnie wygładź. Odłóż do lodówki i przygotuj kolejną warstwę.
  4. Zagrzej mleko, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Odstaw. Żółtka ubij z cukrem i skrobią oraz dodaj trochę zagrzanego mleka. Wymieszaj a następnie wlej całość do gorącego mleka ze skórką z cytryny. Gotuj na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Odstaw gęstą masę, dodaj sok z cytryny, masło i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i pozostaw, aby delikatnie ostygło.
  5. Na śmietanowej warstwie połóż krem i ładnie wygładź. Na wierzch daj bitą śmietanę z cukrem i całe ciasto posyp tartą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz