Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa

Przepis Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa

Dodał: NajKasia, 9.3.2022

Kategorie: Babki, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bardzo prosta babka, którą są w stanie przygotować nawet osoby początkujące w pieczeniu. Jogurt nadaje babce niewyobrażalną świeżość i wilgotność.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.3.2022

Kategorie: Babki, Desery

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

150 gmasła
250 gcukru
250 gmąki
250 gjogurtu naturalnego
4 szt.jajek
szczyptasoli

Krem:

500 gjogurtu naturalnego
4 szt.żółtek
40 gskrobi kukurydzainej
100 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na piankę, dodaj jogurt naturalny i żółtka. Na koniec wymieszaj przesianą mąkę i delikatnie łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia i piecz babkę przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, babka by "opadła".
  3. Krem:
    W kąpieli wodnej mikserem zmiksuj jogurt, cukier puder, żółtka i skrobię na sztywną piankę, którą odstaw, zakryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

* Wskazówka: Nawet bez kremu babka jest smaczna, wilgotna i orzeźwiająca. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj