NajPrzepis.pl Desery Babki Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa
Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa
Przepis Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bardzo prosta babka, którą są w stanie przygotować nawet osoby początkujące w pieczeniu. Jogurt nadaje babce niewyobrażalną świeżość i wilgotność.

NajKasia    ·   9.3.2022

Orzeźwiająca i wilgotna babka jogurtowa

Bardzo prosta babka, którą są w stanie przygotować nawet osoby początkujące w pieczeniu. Jogurt nadaje babce niewyobrażalną świeżość i wilgotność.

Składniki

Będziemy potrzebować:

150 g
masła
250 g
cukru
250 g
mąki
250 g
jogurtu naturalnego
4 szt.
jajek
szczypta
soli

Krem:

500 g
jogurtu naturalnego
4 szt.
żółtek
40 g
skrobi kukurydzainej
100 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na piankę, dodaj jogurt naturalny i żółtka. Na koniec wymieszaj przesianą mąkę i delikatnie łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia i piecz babkę przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, babka by "opadła".
  3. Krem:
    W kąpieli wodnej mikserem zmiksuj jogurt, cukier puder, żółtka i skrobię na sztywną piankę, którą odstaw, zakryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

* Wskazówka: Nawet bez kremu babka jest smaczna, wilgotna i orzeźwiająca. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz