Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie

Przepis Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste orzechowe batoniki. Orzechy laskowe możesz zastąpić włoskimi. Zastanawiałam się co upiec i w mojej starej książce kucharskiej mam schowane przepisy, które kiedyś wypróbowałam i było warto. Przy tych zostawiłam sobie nawet zdjęcie i wspominałam jakie były świetne. Do ciasta dodaje się startą czekoladę i jest naprawdę świetne. Jeden z najlepszych przepisów jakie mam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

300 gmąki
50 gmielonych orzechów laskowych
50 gstartej czekolady
120 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1 szt.jajko
200 gmasła

Glazura:

100 gczekolady
40 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej przez drobne sitko do miski, dodaj mielone orzechy laskowe, startą czekoladę, cukier puder, jajko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Z ciasta oddzielaj mniejsze kawałki, z których uformuj cienki wałek a następnie pokrój ten wałek na mniejsze kawałki (około 5 cm wałeczki).
  3. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszając połącz oba składniki. Upieczone batoniki zamocz w glazurze i pozostaw na kratce aby czekolada stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj