NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie
Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie
Przepis Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste orzechowe batoniki. Orzechy laskowe możesz zastąpić włoskimi. Zastanawiałam się co upiec i w mojej starej książce kucharskiej mam schowane przepisy, które kiedyś wypróbowałam i było warto. Przy tych zostawiłam sobie nawet zdjęcie i wspominałam jakie były świetne. Do ciasta dodaje się startą czekoladę i jest naprawdę świetne. Jeden z najlepszych przepisów jakie mam.

NajKasia    ·   12.10.2021

Orzeszkowe batoniki moczone w czekoladzie

Proste orzechowe batoniki. Orzechy laskowe możesz zastąpić włoskimi. Zastanawiałam się co upiec i w mojej starej książce kucharskiej mam schowane przepisy, które kiedyś wypróbowałam i było warto. Przy tych zostawiłam sobie nawet zdjęcie i wspominałam jakie były świetne. Do ciasta dodaje się startą czekoladę i jest naprawdę świetne. Jeden z najlepszych przepisów jakie mam.

Składniki

Będziemy potrzebować:

300 g
mąki
50 g
mielonych orzechów laskowych
50 g
startej czekolady
120 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 szt.
jajko
200 g
masła

Glazura:

100 g
czekolady
40 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej przez drobne sitko do miski, dodaj mielone orzechy laskowe, startą czekoladę, cukier puder, jajko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Z ciasta oddzielaj mniejsze kawałki, z których uformuj cienki wałek a następnie pokrój ten wałek na mniejsze kawałki (około 5 cm wałeczki).
  3. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszając połącz oba składniki. Upieczone batoniki zamocz w glazurze i pozostaw na kratce aby czekolada stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz