NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Nadziewane orzechy Orzeszki
Orzeszki
Przepis Orzeszki
NajKasia    ·   10.12.2020

Orzeszki

Orzeszki to świetny wybór na świąteczne ciasteczka. Delikatne, miękkie, chrupiące, wyśmienite - nikt nie jest w stanie się im oprzeć! Pyszne!

Składniki

Ciasto:

320 g
masła
400 g
mąki tortowej
160 g
cukru pudru
120 g
włoskich orzechów
4 łyżki
kakao
1 łyżka
rumu

Krem:

200 g
masła
160 g
cukru pudru
2 opakowania
budyniu waniliowego
750 ml
mleka
rum
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuje ciasto.  Masło z cukrem ubij do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj kakao, rum, mielone orzechy włoskie i na koniec mąkę.
  2. Wyrób ciasto i pozostaw w zimnym miejscu, najlepiej na całą noc.
  3. Przygotuj foremki do orzeszków i wypełnij je. Wewnątrz zrób małą dziurkę, aby było gdzie włożyć nadzienie.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  5. Przygotuj krem. Ugotuj budyń na mleku i ostudź. Ubij masło z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj ostudzony budyń a na koniec dopraw rumem.
  6. Tak przygotowanym krem ​​wypełniaj na jedną część orzeszka i łącz z drugą częścią. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz