NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzeszki nadziewane kremem waniliowym
Orzeszki nadziewane kremem waniliowym
Przepis Orzeszki nadziewane kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Na świątecznym stole z pewnością nie powinno zabraknąć tego przysmaku. Orzeszki nadziewane kremem waniliowym.

NajKasia    ·   3.12.2022

Orzeszki nadziewane kremem waniliowym

Na świątecznym stole z pewnością nie powinno zabraknąć tego przysmaku. Orzeszki nadziewane kremem waniliowym.

Składniki

Będziemy potrzebować:

300 g
mąki
200 g
masła
150 g
cukru pudru
150 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
mielonego cynamonu
2 łyżki
kakao w proszku
1 łyżeczka
sody spożywczej
2 szt.
jajek

Nadzienie:

1 op.
budyniu waniliowego
200 ml
mleka
125 g
masła
50 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto przygotuj z 300 g mąki, 200 g miękkiego masła, 150 g cukru pudru, 150 g mielonych orzechów włoskich, dodaj startą skórkę z cytryny, łyżkę mielonego cynamonu, 2 łyżki kakao, 2 jajka, łyżeczkę sody i odstaw je na 2 godzinki do lodówki.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na małe części, które daj do posmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na orzeszki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.
  3. Ostygnięte orzechy sklej kremem zrobionym z gęstego budyniu waniliowego wymieszanego z kostką masła i 50 g cukru pudru.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz