NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzeszki kopciuszka
Orzeszki kopciuszka
Przepis Orzeszki kopciuszka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W zeszłym roku była premiera a w tym roku z pewnością to powtórzę. Orzeszków nigdy sama nie robiła, zawsze ktoś mi je przynosił w prezencie. Jest to chyba najbardziej pracochłonnych rodzaj słodkości świątecznych jakie znam ale ten smak naprawdę jest wart tego wysiłku. Cierpliwość się opłaca a w tym przypadku to się sprawdza w 100%. Nadziewam je klasycznym kremem karmelowym z masła i mleka skondensowanego, zanurzam jeszcze w czekoladzie i ozdabiam kolorową posypką. Do środka dawałam jeszcze cukrową perełkę a niektóre zrobiłam w stylu muszli.

NajKasia    ·   24.11.2021

Orzeszki kopciuszka

W zeszłym roku była premiera a w tym roku z pewnością to powtórzę. Orzeszków nigdy sama nie robiła, zawsze ktoś mi je przynosił w prezencie. Jest to chyba najbardziej pracochłonnych rodzaj słodkości świątecznych jakie znam ale ten smak naprawdę jest wart tego wysiłku. Cierpliwość się opłaca a w tym przypadku to się sprawdza w 100%. Nadziewam je klasycznym kremem karmelowym z masła i mleka skondensowanego, zanurzam jeszcze w czekoladzie i ozdabiam kolorową posypką. Do środka dawałam jeszcze cukrową perełkę a niektóre zrobiłam w stylu muszli.

Składniki

Składniki:

300 g
mąki
180 g
cukru pudru
240 g
tłuszczu
120 g
mielonych orzechów
1 szt.
żóltko
1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki
rozgniecionych goździków

Krem:

250 g
masła
1 puszka
karmelowego mleka skondensowanego

Polewa:

150 g
czekolady do gotowania
75 g
100% tłuszczu roślinnego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw w lodówce do następnego dnia.
  2. Później wypełnij nim foremki na orzeszki i upiecz.
  3. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 7 minut.
  4. Ostygnięte sklejaj kremem karmelowym (zmiksuj masło i łyżka po łyżce dodawaj karmelowe mleko skondensowane), czubek orzeszka pozostaw trochę otwarty i posyp zieloną posypką.
  5. Pozostaw w lodówce aby stężały a potem dolną część orzeszka zamocz w polewie czekoladowej (czekoladę i tłuszcz rozpuść w kąpieli wodnej).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz