Orzeszki kopciuszka

Przepis Orzeszki kopciuszka
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W zeszłym roku była premiera a w tym roku z pewnością to powtórzę. Orzeszków nigdy sama nie robiła, zawsze ktoś mi je przynosił w prezencie. Jest to chyba najbardziej pracochłonnych rodzaj słodkości świątecznych jakie znam ale ten smak naprawdę jest wart tego wysiłku. Cierpliwość się opłaca a w tym przypadku to się sprawdza w 100%. Nadziewam je klasycznym kremem karmelowym z masła i mleka skondensowanego, zanurzam jeszcze w czekoladzie i ozdabiam kolorową posypką. Do środka dawałam jeszcze cukrową perełkę a niektóre zrobiłam w stylu muszli.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Składniki:

300 gmąki
180 gcukru pudru
240 gtłuszczu
120 gmielonych orzechów
1 szt.żóltko
1/2 łyżeczkimielonego cynamonu
1/2 łyżeczkirozgniecionych goździków

Krem:

250 gmasła
1 puszkakarmelowego mleka skondensowanego

Polewa:

150 gczekolady do gotowania
75 g100% tłuszczu roślinnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw w lodówce do następnego dnia.
  2. Później wypełnij nim foremki na orzeszki i upiecz.
  3. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 7 minut.
  4. Ostygnięte sklejaj kremem karmelowym (zmiksuj masło i łyżka po łyżce dodawaj karmelowe mleko skondensowane), czubek orzeszka pozostaw trochę otwarty i posyp zieloną posypką.
  5. Pozostaw w lodówce aby stężały a potem dolną część orzeszka zamocz w polewie czekoladowej (czekoladę i tłuszcz rozpuść w kąpieli wodnej).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj