NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechy nadziewane kremem karmelowym i posypane cukrem pudrem
Orzechy nadziewane kremem karmelowym i posypane cukrem pudrem
Przepis Orzechy nadziewane kremem karmelowym i posypane cukrem pudrem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Orzechy nadziewane kremem karmelowym i posypane cukrem pudrem

Orzechy nadziewane kremem są popularnym smakołykiem nie tylko na Boże Narodzenie, ale także wesela czy inneuroczystości. Do Bożego Narodzenia zostało jeszcze kilka dni, a Tywciąż masz czas na wyczarowanie niezwykłych słodyczy we własnej kuchni. :)

45 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

320 g
masło
400 g
mąka gładka
160 g
cukier puder
120 g
orzechy włoskie
4 łyżki
kakao
1 łyżka
rum

Krem:

100 g
masło
puszka
masło karmelowe
4 PL
mielone orzechy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto formujemy w kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w foremkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i przez około 8 - 10 minut. Trzeba obserwować.
  3. Od razu wyciągamy je z formy i pozwalamy ostygnąć.
  4. Masło z masą karmelową ubijamy na pianę, dodajemy orzechy i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy. Krem przekładamy do woreczka do wyciskania i napełniamy orzechami.
  5. Obtaczamy w cukrze pudrze.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz