NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Orzechowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Orzechowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Przepis Orzechowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.7.2022

Orzechowy cheesecake z polewą z mlecznej czekolady

Cheesecake można przygotowywać w wielu smakach, w zależności od tego, co lubisz. Tym razem proponuję przepis na orzechowy z polewą czekoladową.

35 min.
Przygotowanie
65 min.
Gotowanie
Składniki

Spód z herbatników

140 g
herbatników
40 g
mielonych orzechów włoskich
80 g
masła

Krem

650 g
delikatnego twarogu
200 g
serka do smarowania / cream cheese
200 g
kwaśnej śmietany
40 g
cukru pudru
20 g
cukru waniliowego
60 g
miodu
2 szt.
jajek
40 g
mielonych orzechów włoskich
40 g
posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki
mąki

Polewa

100 g
mlecznej czekolady
50 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj. Dodaj mielone orzechy włoskie i masło w pokojowej temperaturze (ewentualnie rozpuszczone w mikrofalówce) i ponownie zmiksuj. Mieszankę wysyp do okrągłej formy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i równomiernie dociśnij do dna. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut.
  2. Twaróg i cream cheese krótko zmiksuj. Potem zmiksuj ze śmietaną i jajkami. Dodaj słodzik, orzechy oraz mąkę i wszystko razem miksuj. Wylej na podpieczony spód i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 55 minut. Podczas pieczenia daj na dno piekarnika blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia na co najmniej pół godziny w uchylonym piekarniku, dopiero potem go wyjmij.
  3. Polewę przygotuj rozpuszczając czekoladę ze śmietaną. Gładką polewę, nie gorącą wylej na ostygnięty cheesecake i równomieenie rozetrzyj. Odstaw do lodówki, idealnie na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz