Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć

Przepis Orzechowo - twarogowe ciasto naszych babć

Dodał: NajKasia, 23.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Moje dzieciństwo co prawda było już dość dawno temu, ale ciągle mam z tego okresu piękne wspomnienia w pamięci. Moja babcia z ogromną radością robiła to ciasto dla nas, dla dzieci, gdy przychodziliśmy na urodziny. Nigdzie nie smakowało nam ono bardziej niż u niej w domu. Ciasto nie jest wcale suche, jest fajnie wilgotne, a tej piance z białek na wierzchu po prostu nie można się oprzeć. Jak możesz zobaczyć też na zdjęciu dolne ciasto nasiąknęło wilgocią z twarogu i tak właśnie ma być. Spróbuj, niektórzy robią to ciasto też z polewą z żółtek, ale ja pozostaję wierna klasycznemu przepisowi i wybieram pianę.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
250 gmielonych orzechów
250 gcukru pudru
200 gmasła
1 szt.jajko
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

1 kgtwarogu
150 gcukru pudru
2 op.cukru waniliowego
4 szt.żółtek

Piana:

4 szt.białek
100 gcukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, aż otrzymasz ciasto, które nie będzie się kleić a następnie rozwałkuj je do wymiarów głębokiej blaszki.
  2. Włóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki.
  3. Przygotuj nadzienie z twarogu, żółtek, cukru pudru i cukrów waniliowych. Wymieszaj (Możesz jeszcze ewentualnie dosłodzić do smaku.)
  4. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na surowe rozwałkowane ciasto w blaszce.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Następnie ubij pianę z białek i cukru, którą nałóż na delikatnie upieczony twaróg i zapiecz. Piana po zapieczeniu jest delikatnie brązowawa. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i pokrój na kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj