NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz
Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz
Przepis Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.7.2021

Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz

Oprócz tego, że jestem świrem jeśli chodzi o słodkości i orzechy to jestem całkiem normalna... Zwykle z orzechów nic nie czaruję bo mój synek Kubuś jest alergikiem i może jeść tylko fistaszki. Ale w zeszłym roku był niesamowity urodzaj na orzechy włoskie i jak ostatnio sprawdzałam co mam w spiżarni to zobaczyłam że jest ich naprawdę mnóstwo. A przy tym sprzątaniu spiżarni naszła mnie ochota na coś baaaardzo orzechowego.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
130 g
cukru pudru
130 g
masła
2 szt.
jajek
szczypta
soli
1/2 małego opakowania
proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

250 g
masła
250 g
cukru kryształ
miąższ z 1 łuski wanilii
250 g
mielonych orzechów (dałam włoskie ale doskonałe są również laskowe)
250 g
siekanych obranych migdałów (je również można zastąpić orzechami laskowymi)
5 łyżek
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wyrób gładkie ciasto i natychmiast rozwałkuj je na dużą blaszkę (ja mam taką o wymiarach wewnętrznych 42x32cm). Lekko posmaruj marmoladą o wyrazistym smaku (ja dałam około 3 łyżek domowej marmolady morelowej), wierzch posmaruj masą orzechową i piecz przez około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Jeszcze ciepłe na blaszce pokrój na trójkąty a jak ostygną to możesz je zanurzyć w czekoladzie.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i zagotuj, potem dodaj wanilię, orzechy i rum, dokładnie wymieszaj i jeszcze gorące rozsmaruj na cieście.
  3. Uwaga: To nie jest klasyczne ciasto, jest to raczej rodzaj słodyczy do kawy albo na przykład na świąteczny stół. Można użyć dowolnych orzechów w zależności od preferencji smakowych i posiadanych ilości. W zamkniętym plastikowym pojemniku ten smakołyk może wytrzymać nawet 3 tygodnie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz