Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz

Przepis Orzechowe trójkąciki, od których się uzależnisz
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Oprócz tego, że jestem świrem jeśli chodzi o słodkości i orzechy to jestem całkiem normalna... Zwykle z orzechów nic nie czaruję bo mój synek Kubuś jest alergikiem i może jeść tylko fistaszki. Ale w zeszłym roku był niesamowity urodzaj na orzechy włoskie i jak ostatnio sprawdzałam co mam w spiżarni to zobaczyłam że jest ich naprawdę mnóstwo. A przy tym sprzątaniu spiżarni naszła mnie ochota na coś baaaardzo orzechowego.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
130 gcukru pudru
130 gmasła
2 szt.jajek
szczyptasoli
1/2 małego opakowaniaproszku do pieczenia

Masa orzechowa:

250 gmasła
250 gcukru kryształ
miąższ z 1 łuski wanilii
250 gmielonych orzechów (dałam włoskie ale doskonałe są również laskowe)
250 gsiekanych obranych migdałów (je również można zastąpić orzechami laskowymi)
5 łyżekrumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wyrób gładkie ciasto i natychmiast rozwałkuj je na dużą blaszkę (ja mam taką o wymiarach wewnętrznych 42x32cm). Lekko posmaruj marmoladą o wyrazistym smaku (ja dałam około 3 łyżek domowej marmolady morelowej), wierzch posmaruj masą orzechową i piecz przez około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Jeszcze ciepłe na blaszce pokrój na trójkąty a jak ostygną to możesz je zanurzyć w czekoladzie.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i zagotuj, potem dodaj wanilię, orzechy i rum, dokładnie wymieszaj i jeszcze gorące rozsmaruj na cieście.
  3. Uwaga: To nie jest klasyczne ciasto, jest to raczej rodzaj słodyczy do kawy albo na przykład na świąteczny stół. Można użyć dowolnych orzechów w zależności od preferencji smakowych i posiadanych ilości. W zamkniętym plastikowym pojemniku ten smakołyk może wytrzymać nawet 3 tygodnie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj