Orzechowe tornado ze śmietany

Przepis Orzechowe tornado ze śmietany

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tym chrupiącym ciastom ze śmietaną i orzechami nikt nie jest w stanie się oprzeć. Doskonały przepis, który pokochasz. Smakują tak doskonale, że nawet zrobione z podwójnej ilości składników to będzie mało.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
4 gsody spożywczej
1/4 łyżeczkisoli
200 gmasła
200 gśmietany

Nadzienie:

170 gmąki
150 gcukru
50 gmasła
1 szt.jajko
50 gorzeszków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sodę spożywczą, sól, pokrojone w kostke masło w temperaturze pokojowej i śmietanę.
  2. Wyrób jednolite ciasto, które odłóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki (w jajkach oddziel białka od żółtek - do nadzienia używaj tylko żółta), odłóż je na bok.
  3. Odłożone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na cieńszy płat, który posmaruj roztrzepanym białkiem. Ułóż nadzienie i zroluj.
  4. Wierzch ozdób widelcem - odciśnij wzór widelca.
  5. Pokrój ostrym nożem na ukośne kawałki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj żółtkiem, ozdób orzeszkami i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj