NajPrzepis.pl Desery Kołacze Orzechowe tornado ze śmietany
Orzechowe tornado ze śmietany
Przepis Orzechowe tornado ze śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.4.2021

Orzechowe tornado ze śmietany

Tym chrupiącym ciastom ze śmietaną i orzechami nikt nie jest w stanie się oprzeć. Doskonały przepis, który pokochasz. Smakują tak doskonale, że nawet zrobione z podwójnej ilości składników to będzie mało.

50 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
4 g
sody spożywczej
1/4 łyżeczki
soli
200 g
masła
200 g
śmietany

Nadzienie:

170 g
mąki
150 g
cukru
50 g
masła
1 szt.
jajko
50 g
orzeszków
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sodę spożywczą, sól, pokrojone w kostke masło w temperaturze pokojowej i śmietanę.
  2. Wyrób jednolite ciasto, które odłóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki (w jajkach oddziel białka od żółtek - do nadzienia używaj tylko żółta), odłóż je na bok.
  3. Odłożone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na cieńszy płat, który posmaruj roztrzepanym białkiem. Ułóż nadzienie i zroluj.
  4. Wierzch ozdób widelcem - odciśnij wzór widelca.
  5. Pokrój ostrym nożem na ukośne kawałki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj żółtkiem, ozdób orzeszkami i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz