Orzechowe świąteczne rurki

Przepis Orzechowe świąteczne rurki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W zeszłym roku na święta upiekłam dwa rodzaje rurek. Jedne były miodowe a drugie, właśnie z tego przepisu, orzechowe. Muszę przyznać, że nie potrafię zdecydować, które są lepsze. Miodowe mają posmak cynamonu i delikatny smak miodu a te orzechowe są kruchutkie i mają smak kakao. Jeśli ktoś lubi cynamon to niech koniecznie wypróbuje mój drugi przepis na rurki a jeśli ktoś woli orzechowe to niech upiecze na święta właśnie te. Nadziewałam je kremem maślanym z jajkami, to porządny krem z przepisu od babci. Polewą czekoladową ozdabia się tylko końce, nie moczy się całych.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Składniki:

300 gmąki
130 gcukru pudru
170 gtłuszczu
60 gmielonych orzechów
1 łyżkakakao
1 szt.jajko
1 szt.żółtko

Krem:

2 szt.jajko
120 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
250 gmasła
do smakurum

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Krem:
    Jajka, cukier puder i cukier waniliowy miksuj w kąpieli wodnej przez około 20 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj masło i miksuj je z ostygniętą masą jajeczną. Na końcu dodaj rum do smaku.
  2. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw do następnego dnia.
  3. Ciasto rozwałkuj na płat i wykrój z niego prostokąty, które nawiń na posmarowane tłuszczem foremki do rurek. Dobrze dociśnij miejsca połączeń i daj je połączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Rurki piecz w temperaturze 160 stopni aż będą złociste i jeszcze letnie zdejmuj z foremek.
  5. Końce ostygniętych rurek zamocz w polewie czekoladowej i poczekaj aż stężeje. Potem napełnij rurki kremem maślanym.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj