Orzechowe serduszka z polewą z żółtek

Przepis Orzechowe serduszka z polewą z żółtek
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe orzechowe serduszka z polewą z żółtek. Nadzienie jest orzechowo-rumowo-dżemowe. Ciasto jest bardzo kruchutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. To jest kolejny z przepisów na ciastka, które można piec i na Boże Narodzenie w ciągu całego roku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Spód:

300 gmąki
100 gcukru pudru
120 gmielonych orzechów włoskich
240 gmasła

Polewa z żółtek:

4 szt.żółtek
150 gcukru pudru
1 łyżkarum
kilka kroplisoku z cytryny

Nadzienie:

440 gdżemu morelowego
100 gmielonych orzeszków
1-2 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto możesz również zrobić wieczorem i na drugi dzień pracować z nim dalej.
  2. Rozwałkuj na stolnicy na grubość około 3-4mm i wykrawaj serduszka. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Upieczone pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
  3. Jedno z pary serduszek posmaruj nadzieniem a drugie zalej polewą z żółtek, którą pozostaw do zastygnięcia i dopiero potem je sklejaj.
  4. Nadzienie:
    Składniki tylko wymieszaj razem. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste to dodaj trochę więcej rumu, jeśli jest zbyt rzadkie to dodaj więcej orzeszków.
  5. Polewa:
    Żółtka mieszaj z przesianym cukrem pudrem dopóki nie otrzymasz pięknej, gęstej polewy. Dodaj rum i sok z cytryny. Polecam dodawać w małych ilościach, według potrzeb. Gładką polewą polej serduszka i pozostaw do zastygnięcia w pokojowej temperaturze.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj