Orzechowe rurki bez pieczenia

Przepis Orzechowe rurki bez pieczenia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na każdym rogu widać że zbliża się Boże Narodzenie a ja jeszcze nie zdążyłam na próbę "upiec" nic nowego, czego dotychczas nie robiłam. Troszkę się obawiałam czy będę w stanie oddzielić ciasto od foremek, ale udało się to zrobić bez żadnych problemów. Rurki nadziewałam tylko bitą śmietaną, ale jedna znajoma poleciła mi, że dobre są też z kremem z mleka skondensowanego więc następnym razem spróbuję w takiej wersji.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Podstawa:

75 gmielone orzechy włoskie
75 gcukru pudru
75 grozdrobnionych biszkoptów
1 szt.jajko
1 łyżkakakao
czekolada do ozdoby (i biała i ciemna)

Krem:

200 mlśmietany kremówki
1 op.śmietanfix
2 łyżkicukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ponieważ robiłam je po raz pierwszy i na próbę to podana ilość składników jest połową porcji z oryginalnego przepisu. Z tej ilości wyszło mi około  20 rurek, ale oczywiście wszystko zależy od tego jak duże masz foremki do rurek, jakie długie będziesz je robić oraz jak rozwałkujesz ciasto.
  2. Orzechy, cukier puder i rozdrobnione biszkopty wymieszaj w misce, dodaj jajko, kakao i wszystko razem wymieszaj ręką. Uformuj kulkę, którą włóż między dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkuj na płat o grubości około 0,5 cm.
  3. Przyłóż foremkę na rurki, zmierz kawałek ciasta, który będziesz nawijać i pokrój.
  4. Każdą foremkę postaw i zostaw na noc aby schła w pokojowej temperaturze. Ja rurki robiłam wieczorem i potem rano namoczyłam je w czekoladzie i nadziewałam kremem (śmietanę ubiłam z cukrem i śmietanfixem i otrzymałam sztywną bitą śmietanę).
  5. Nie zapomnij najpierw obtoczyć w czekoladzie, poczekać aż czekolada stężeje i dopiero potem nadziewać. Przechowuj w lodówce albo w spiżarni, w której jest zimno.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj