Orzechowe półksiężyce z czekoladą

Przepis Orzechowe półksiężyce z czekoladą
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Orzechowe półksiężyce z czekoladą
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne orzechowe półksiężyce z kremem z żółtek i czekoladą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Orzechowe półksiężyce z czekoladą

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.białek
szczyptasoli
150 gcukru
150 gmasła
100 gmąki
150 gmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Krem:

4 szt.żółtek
150 gcukru
1 op.cukru waniliowego

Glazura:

100 mlmleka
150 gcukru
100 gczekolady
150 gmielonych orzechów włoskich
1 op.cukru waniliowego
1 łyżkarum
100 gmasła

Do posypania:

50 gmielonych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy włoskie i delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj to z pianą z białek. Ciasto wylej na wyższą blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na piankę i tą masą zalej całe ciasto, które piekło się w piekarniku dokładnie pół godziny. Daj je z powrotem do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
  3. Mleko z cukrem waniliowym podgrzej na małym ogniu. Do gorącego mleka dodaj orzeszki, rozpuszczoną czekoladę i rum. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszając połącz wszystkie składniki i wylej polewę na ciasto. Wierzch posyp mielonymi orzeszkami i foremką wykrawaj z ciasta półksiężyce.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj