NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe półksiężyce z czekoladą
Orzechowe półksiężyce z czekoladą
Przepis Orzechowe półksiężyce z czekoladą
NajKasia    ·   4.12.2021

Orzechowe półksiężyce z czekoladą

Fantastyczne orzechowe półksiężyce z kremem z żółtek i czekoladą.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
białek
szczypta
soli
150 g
cukru
150 g
masła
100 g
mąki
150 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

4 szt.
żółtek
150 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego

Glazura:

100 ml
mleka
150 g
cukru
100 g
czekolady
150 g
mielonych orzechów włoskich
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżka
rum
100 g
masła

Do posypania:

50 g
mielonych orzechów włoskich
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy włoskie i delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj to z pianą z białek. Ciasto wylej na wyższą blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na piankę i tą masą zalej całe ciasto, które piekło się w piekarniku dokładnie pół godziny. Daj je z powrotem do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
  3. Mleko z cukrem waniliowym podgrzej na małym ogniu. Do gorącego mleka dodaj orzeszki, rozpuszczoną czekoladę i rum. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszając połącz wszystkie składniki i wylej polewę na ciasto. Wierzch posyp mielonymi orzeszkami i foremką wykrawaj z ciasta półksiężyce.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz