Orzechowe paluszki z polewą cytrynową

Przepis Orzechowe paluszki z polewą cytrynową
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Orzeszkowych paluszków nie może zabraknąć na świątecznym stole. Klasyczne orzechowe słodkości, które piecze się na święta są nadziewane orzechami. Do tradycyjnych słodkich przysmaków na święta u nas w domu zalicza się również te orzechowe paluszki z orzeźwiającą polewą cytrynową. Połączenie orzechów, cynamonu, anyżu i skórki z cytryny to najlepszy świąteczny smak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gtartych orzechów włoskich
100 gtartych orzechów laskowych
100 gtartych orzechów nerkowca
50 gtartych obranych migdałów
2 szt.jajka
250 gcukru
1 płaska łyżeczkamielonego cynamonu
szczyptamielonego anyżu
1 czubata łyżeczkaskórki z cytryny
1-2 łyżkisoku z cytryny

Polewa cytrynowa:

cukier puder
białko
sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i od razu rozwałkuj na płat o grubości około 3-4 mm. Zdejmij folię i radełkiem lub za pomocą szablonu zrób paluszki.
  2. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch każdego paluszka za pomocą rękawa cukierniczego nałóż polewę (z białek, cukru pudru i soku z cytryny za pomocą miksera na najniższych obrotach zmiksuj gęstą polewę).
  3. Piecz w temperaturze 140 stopni przez około 16 minut. Obserwuj bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Pozostaw do ostygnięcia na blaszce a potem przełóż do zamkniętego pojemnika.
  4. Paluszki podczas pieczenia trochę nabiorą objętości i trochę popękają.

Mój blog: Sladkosti

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj