NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe paluszki z polewą cytrynową
Orzechowe paluszki z polewą cytrynową
Przepis Orzechowe paluszki z polewą cytrynową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Orzeszkowych paluszków nie może zabraknąć na świątecznym stole. Klasyczne orzechowe słodkości, które piecze się na święta są nadziewane orzechami. Do tradycyjnych słodkich przysmaków na święta u nas w domu zalicza się również te orzechowe paluszki z orzeźwiającą polewą cytrynową. Połączenie orzechów, cynamonu, anyżu i skórki z cytryny to najlepszy świąteczny smak.

NajKasia    ·   8.11.2021

Orzechowe paluszki z polewą cytrynową

Orzeszkowych paluszków nie może zabraknąć na świątecznym stole. Klasyczne orzechowe słodkości, które piecze się na święta są nadziewane orzechami. Do tradycyjnych słodkich przysmaków na święta u nas w domu zalicza się również te orzechowe paluszki z orzeźwiającą polewą cytrynową. Połączenie orzechów, cynamonu, anyżu i skórki z cytryny to najlepszy świąteczny smak.

35 min.
Przygotowanie
16 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
tartych orzechów włoskich
100 g
tartych orzechów laskowych
100 g
tartych orzechów nerkowca
50 g
tartych obranych migdałów
2 szt.
jajka
250 g
cukru
1 płaska łyżeczka
mielonego cynamonu
szczypta
mielonego anyżu
1 czubata łyżeczka
skórki z cytryny
1-2 łyżki
soku z cytryny

Polewa cytrynowa:

cukier puder
białko
sok z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
16 min.
Gotowanie
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i od razu rozwałkuj na płat o grubości około 3-4 mm. Zdejmij folię i radełkiem lub za pomocą szablonu zrób paluszki.
  2. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch każdego paluszka za pomocą rękawa cukierniczego nałóż polewę (z białek, cukru pudru i soku z cytryny za pomocą miksera na najniższych obrotach zmiksuj gęstą polewę).
  3. Piecz w temperaturze 140 stopni przez około 16 minut. Obserwuj bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Pozostaw do ostygnięcia na blaszce a potem przełóż do zamkniętego pojemnika.
  4. Paluszki podczas pieczenia trochę nabiorą objętości i trochę popękają.

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz