Orzechowe muszelki z kremem z żółtek

Przepis Orzechowe muszelki z kremem z żółtek
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Czy wiedziałaś, że muszelki można zrobić też z foremek na orzeszki> Wyglądają naprawdę wspaniale! Jeśli nie masz specjalnych foremek na orzeszki to istnieją też foremki na muszelki. Kupisz je w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego albo w Internecie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

180 gmasła
100 gcukru pudru
100 gmielonych orzechów włoskich
1 łyżkakakao
220 gmąki

Krem z żółtek:

2 szt.żółtek
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkicukru
3 łyżkimąki
125 mlmleka
80 gmasła
3 łyżkilikieru

Ponadto będziesz potrzebować:

wiórki kokosowe do obtoczenia
ozdoby Dr. Oetker

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki dodaj kakao, orzeszki i mąkę.
  2. Przygotuj foremki, które delikatnie posmaruj olejem. Napełnij je ciastem i połóż na blaszce. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Z podanej porcji przygotujesz 80 szt., czyli 40 muszelek albo orzeszków.
  3. Żółtka zmiksuj nad parą razem z cukrem waniliowym i cukrem oraz mąką. Stopniowo dodawaj mleko i odstaw z kąpieli wodnej. Przenieś na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje. Gęsty budyń odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj masło oraz likier i mikserem zmiksuj na delikatny krem.
  4. Krawędź każdej muszelki (orzeszka) obtocz w wiórkach kokosowych /najpierw w czekoladzie, aby wiórki kokosowe się trzymały a potem hop do wiórków kokosowych/.
  5. Krem daj do rękawa cukierniczego i strzykaj na jedna połówkę muszelek (orzeszków). Połóż perełkę (ozdoba Dr. Oetker) i zakryj drugą częścią.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj