NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe muszelki z kremem z żółtek
Orzechowe muszelki z kremem z żółtek
Przepis Orzechowe muszelki z kremem z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Czy wiedziałaś, że muszelki można zrobić też z foremek na orzeszki> Wyglądają naprawdę wspaniale! Jeśli nie masz specjalnych foremek na orzeszki to istnieją też foremki na muszelki. Kupisz je w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego albo w Internecie.

NajKasia    ·   2.12.2021

Orzechowe muszelki z kremem z żółtek

Czy wiedziałaś, że muszelki można zrobić też z foremek na orzeszki> Wyglądają naprawdę wspaniale! Jeśli nie masz specjalnych foremek na orzeszki to istnieją też foremki na muszelki. Kupisz je w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego albo w Internecie.

Składniki

Ciasto:

180 g
masła
100 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
kakao
220 g
mąki

Krem z żółtek:

2 szt.
żółtek
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki
125 ml
mleka
80 g
masła
3 łyżki
likieru

Ponadto będziesz potrzebować:

wiórki kokosowe do obtoczenia
ozdoby Dr. Oetker
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki dodaj kakao, orzeszki i mąkę.
  2. Przygotuj foremki, które delikatnie posmaruj olejem. Napełnij je ciastem i połóż na blaszce. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Z podanej porcji przygotujesz 80 szt., czyli 40 muszelek albo orzeszków.
  3. Żółtka zmiksuj nad parą razem z cukrem waniliowym i cukrem oraz mąką. Stopniowo dodawaj mleko i odstaw z kąpieli wodnej. Przenieś na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje. Gęsty budyń odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj masło oraz likier i mikserem zmiksuj na delikatny krem.
  4. Krawędź każdej muszelki (orzeszka) obtocz w wiórkach kokosowych /najpierw w czekoladzie, aby wiórki kokosowe się trzymały a potem hop do wiórków kokosowych/.
  5. Krem daj do rękawa cukierniczego i strzykaj na jedna połówkę muszelek (orzeszków). Połóż perełkę (ozdoba Dr. Oetker) i zakryj drugą częścią.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz