Orzechowe mini tartaletki

Przepis Orzechowe mini tartaletki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Te tartaletki robię bardzo chętnie bo przypominają mi dzieciństwo, gdy wafelki w czekoladzie tłukliśmy za pomocą tłuczka do mięsa i potem połowę znajdowaliśmy bezpośrednio na podłodze w całej kuchni. Jest z nimi trochę zachodu ale z pewnością warto spróbować. Są świetne. Z połowy porcji składników robię również świąteczne orzeszki, smakują nam bardziej niż orzechowe ciasta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.orzechwoych wafelków np. princessa
250 g100% tłuszczu roślinnego
300 ghmąki
100 gcukru pudru
1 szt.jajko

Krem:

500 mlmleka
200 gcukru
1 op.cukru waniliowego
200 gmielonych orzeszków
200 gbiszkoptów
trochęrumu
do smakuskórka z cytryny
polewa czekoladowa i orzeszki do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasta z podanej ilości składników jest dość więc z jednej połowy robię te koszyczki a z drugiej robię orzeszki.
  2. Ze wszystkich składników (wafelki rozgnieć) wyrób kulkę, odłóż do lodówki na co najmniej godzinę a potem po kawałku odrywaj i dawaj do foremek na tartaletki.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni aż będą złociste.
  4. W mleku rozpuść cukier i cukier waniliowy, dodaj mielone orzeszki i rozgniecione biszkopty. Dopraw skórką z cytryny i rumem.
  5. Jeszcze ciepłe nadzienie strzykaj za pomocą rękawa cukierniczego do tartaletek a potem ostygnięte zamocz w polewie czekoladowej i ozdób orzeszkiem.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj