Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek

Przepis Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Ozdobiłam je za pomocą rękawa cukierniczego polewą czekoladową i dodatkowo do ozdoby użyłam całych połówek orzecha włoskiego.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

100 gcukru pudru
150 gmąki z drobnego przemiału
150 gmąki ze średniego przemiału
200 gmargaryny
1 szt.jajko

Nadzienie:

250 gmasła
200 gcukru pudru
2 łyżkirumu
150 gmielonych orzechów włoskich
1 szt.cytryny
7 szt.białek

Polewa:

7 szt.żółtek
200 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę z drobnego przemiału i mąkę ze średniego przemiału wymieszaj razem, dodaj cukier puder, margarynę oraz jajko i wyrób z tego gładkie ciasto, które na stolnicy rozwałkuj do wielkości blaszki. Wałeczkiem ostrożnie przenieś ciasto na blaszkę do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie oprócz białek wymieszaj w misce, dodaj ubitą sztywną pianę z białek i wymieszaj.
  3. Równomiernie nanieś na kruche ciasto i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut.
  4. Upieczone gorące ciasto z nadzieniem orzechowym posmaruj żółtkami zmiksowanymi z cukrem pudrem i poczekaj aż stężeją.
  5. Poprzez to, że ciasto jest gorące polewa z żółtek szybko zastyga, dlatego pracuj z nią bardzo szybko - zastyga w mgnieniu oka.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj