NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek
Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek
Przepis Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2021

Orzechowe kruche ciasto z polewą z żółtek

Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Ozdobiłam je za pomocą rękawa cukierniczego polewą czekoladową i dodatkowo do ozdoby użyłam całych połówek orzecha włoskiego.

Składniki

Ciasto:

100 g
cukru pudru
150 g
mąki z drobnego przemiału
150 g
mąki ze średniego przemiału
200 g
margaryny
1 szt.
jajko

Nadzienie:

250 g
masła
200 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
150 g
mielonych orzechów włoskich
1 szt.
cytryny
7 szt.
białek

Polewa:

7 szt.
żółtek
200 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę z drobnego przemiału i mąkę ze średniego przemiału wymieszaj razem, dodaj cukier puder, margarynę oraz jajko i wyrób z tego gładkie ciasto, które na stolnicy rozwałkuj do wielkości blaszki. Wałeczkiem ostrożnie przenieś ciasto na blaszkę do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie oprócz białek wymieszaj w misce, dodaj ubitą sztywną pianę z białek i wymieszaj.
  3. Równomiernie nanieś na kruche ciasto i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut.
  4. Upieczone gorące ciasto z nadzieniem orzechowym posmaruj żółtkami zmiksowanymi z cukrem pudrem i poczekaj aż stężeją.
  5. Poprzez to, że ciasto jest gorące polewa z żółtek szybko zastyga, dlatego pracuj z nią bardzo szybko - zastyga w mgnieniu oka.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz