Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym

Przepis Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym

Dodał: NajKasia, 27.3.2022

Kategorie: Ciastka, Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smaczne i mało wymagające ciasto. Orzechowy spód bez mąki, krem budyniowy i dżem bez cukru tworzą świetne połączenie. Oprócz tego, że ciasto nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, nie jest też aż tak bardzo kaloryczne więc możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.3.2022

Kategorie: Ciastka, Desery, Zdrowe przepisy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

6 szt.jajek
40 gcukru trzcinowego
20 gcukru waniliowego
120 gmielonych orzechów włoskich
20 gbiałka waniliowego (nie jest konieczne, w razie potrzeby możesz dosłodzić ciasto)
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Nadzienie

1 szt.budyniu waniliowego
400 mlmleka
20 gbiałka (lub słodziku)
200 gcream cheese/ serka do smarowania
około 230 gapple-mango jelly (marki allnutrition)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i aromatem waniliowym na piankę. Do mieszanki z żółtek na zmianę dodawaj wymieszane suche składniki i pianę z białek.
  2. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i popryskanej olejem kokosowym. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  3. Z upieczonego spodu zdejmij papier do pieczenia i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je na 4 równe części.
  4. W mleku ugotuj gęsty budyń. Pozostaw aby trochę ostygł. Cream cheese wymieszaj z białkiem albo ze słodzikiem. Budyń łyżka po łyżce wymieszaj z cream cheese.
  5. Pierwszą część spodu ciasta posmaruj kremem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmaruj kremem, na to daj łyżkami około 100g dżemu. Znów przykryj kawałkiem ciasta, posmaruj kremem i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj około 130g dżemu. Ciasto odłóż do lodówki aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj