NajPrzepis.pl Desery Ciastka Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym
Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym
Przepis Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Smaczne i mało wymagające ciasto. Orzechowy spód bez mąki, krem budyniowy i dżem bez cukru tworzą świetne połączenie. Oprócz tego, że ciasto nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, nie jest też aż tak bardzo kaloryczne więc możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia.

NajKasia    ·   27.3.2022

Orzechowe ciasto bez mąki z kremem budyniowym

Smaczne i mało wymagające ciasto. Orzechowy spód bez mąki, krem budyniowy i dżem bez cukru tworzą świetne połączenie. Oprócz tego, że ciasto nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, nie jest też aż tak bardzo kaloryczne więc możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia.

40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

6 szt.
jajek
40 g
cukru trzcinowego
20 g
cukru waniliowego
120 g
mielonych orzechów włoskich
20 g
białka waniliowego (nie jest konieczne, w razie potrzeby możesz dosłodzić ciasto)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie

1 szt.
budyniu waniliowego
400 ml
mleka
20 g
białka (lub słodziku)
200 g
cream cheese/ serka do smarowania
około 230 g
apple-mango jelly (marki allnutrition)
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i aromatem waniliowym na piankę. Do mieszanki z żółtek na zmianę dodawaj wymieszane suche składniki i pianę z białek.
  2. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i popryskanej olejem kokosowym. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  3. Z upieczonego spodu zdejmij papier do pieczenia i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je na 4 równe części.
  4. W mleku ugotuj gęsty budyń. Pozostaw aby trochę ostygł. Cream cheese wymieszaj z białkiem albo ze słodzikiem. Budyń łyżka po łyżce wymieszaj z cream cheese.
  5. Pierwszą część spodu ciasta posmaruj kremem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmaruj kremem, na to daj łyżkami około 100g dżemu. Znów przykryj kawałkiem ciasta, posmaruj kremem i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj około 130g dżemu. Ciasto odłóż do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz