NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka
Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka
Przepis Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kruche ciasteczka to klasyka każdego Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Ja w zeszłym roku trochę to urozmaiciłam używając mąki orkiszowej i miodu zamiast cukru. Jest doskonałe, delikatne i pachnące. Osobiście nie jestem zwolenniczką aby dzieci poniżej 1 roku, które nie mają jeszcze stałej diety i dopiero się uczą jeść i poznają nowe smaki jadły cukier.

NajKasia    ·   13.11.2018

Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka

Kruche ciasteczka to klasyka każdego Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Ja w zeszłym roku trochę to urozmaiciłam używając mąki orkiszowej i miodu zamiast cukru. Jest doskonałe, delikatne i pachnące. Osobiście nie jestem zwolenniczką aby dzieci poniżej 1 roku, które nie mają jeszcze stałej diety i dopiero się uczą jeść i poznają nowe smaki jadły cukier.

30 min.
Przygotowanie
6 min.
Gotowanie
Składniki
300 g
mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej)
200 g
masła klarowanego (lub zwykłego)
100 g
płynnego miodu
marmolada o kwaśnym smaku
według potrzeb
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
6 min.
Gotowanie
  1. Miękkie masło wymieszaj z ciekłym miodem i stopniowo dodawaj mąkę. Jeśli chcesz to możesz do ciasta również dodać ziarna wanilii lub wlać odrobinę aromatu waniliowego albo rumu.
  2. Dobrze wyrobione gotowe ciasto daj do lodówki co najmniej na noc (albo po prostu na kilka godzin).
  3. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i poczekaj aż się troszkę rozgrzeje albo pracuj z nim ciepłymi rękoma. Rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm i wykrawaj kształty, które lubisz. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, wystarczy je delikatnie podsypać mąką, ciasto prawie się nie rwie i nie  klei. 
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 6 minut, albo po prostu aż będą złociste. Gotowe kruche ciasteczka sklej marmoladą o kwaskowatym smaku, ja użyłam porzeczkowej. Ciasteczka są pyszne nawet jeśli nie leżą długo - są miękkie już na drugi dzień – więc możesz je piec nawet na ostatnią chwilę.

Źródło: Máma v kuchyni

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz