Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka

Przepis Orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru i bez jajka
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kruche ciasteczka to klasyka każdego Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Ja w zeszłym roku trochę to urozmaiciłam używając mąki orkiszowej i miodu zamiast cukru. Jest doskonałe, delikatne i pachnące. Osobiście nie jestem zwolenniczką aby dzieci poniżej 1 roku, które nie mają jeszcze stałej diety i dopiero się uczą jeść i poznają nowe smaki jadły cukier.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

300 gmąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej)
200 gmasła klarowanego (lub zwykłego)
100 gpłynnego miodu
marmolada o kwaśnym smakuwedług potrzeb

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Miękkie masło wymieszaj z ciekłym miodem i stopniowo dodawaj mąkę. Jeśli chcesz to możesz do ciasta również dodać ziarna wanilii lub wlać odrobinę aromatu waniliowego albo rumu.
  2. Dobrze wyrobione gotowe ciasto daj do lodówki co najmniej na noc (albo po prostu na kilka godzin).
  3. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i poczekaj aż się troszkę rozgrzeje albo pracuj z nim ciepłymi rękoma. Rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm i wykrawaj kształty, które lubisz. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, wystarczy je delikatnie podsypać mąką, ciasto prawie się nie rwie i nie  klei. 
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 6 minut, albo po prostu aż będą złociste. Gotowe kruche ciasteczka sklej marmoladą o kwaskowatym smaku, ja użyłam porzeczkowej. Ciasteczka są pyszne nawet jeśli nie leżą długo - są miękkie już na drugi dzień – więc możesz je piec nawet na ostatnią chwilę.

Źródło: Máma v kuchyni

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj