Orkiszowa babka z kefirem

Przepis Orkiszowa babka z kefirem

Dodał: NajKasia, 10.5.2022

Kategorie: Babki, Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Używasz podczas pieczenia innej mąki niż klasyczna biała, pszeniczna? Ja tym razem piekłam z mąki orkiszowej, jest znacznie zdrowsza, bardziej lekkostrawna a pod względem smaku całkiem mi pasuje. Niektórzy jej nie lubią, bo po upieczeniu ciasto ma bardziej zwartą konsystencję, ale mi to wcale nie przeszkadza. Da się piec zdrowo i smacznie, z mąki w stylu orkiszowej, ze zdrowymi tłuszczami jakimi są orzechy a dodatkowo użyłam cukru trzcinowego i proszku do pieczenia bez fosforanów. W domu znalazłam jeszcze trochę syropu z cykorii ale równie dobrze możesz użyć innego, na przykład klonowego. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.5.2022

Kategorie: Babki, Desery, Zdrowe przepisy

SKŁADNIKI

500 mlkefiru
2 szt.jajek
150 mloleju
3 łyżkisyropu z cykorii
120 gcukru trzcinowego
400 gbio mąki orkiszowej z drobnego przemiału
1 łyżeczkasody spożywczej
1/2 opakowaniaproszku do pieczenia bez fosforanów
2 łyżeczkistartej skórki z cytryny
szczyptasoli
garśćorzechów pekan i włoskich (grubo posiekanych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie płynne składniki zmiksuj.
  2. Sypkie składniki wymieszaj, dodaj do płynnych i zmiksuj.
  3. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem (masło, smalec...) i posyp mąką.
  4. Ciasto (jest dość rzadkie, nie obawiaj się tego) wlej do formy i piecz powoli przez godzinę (albo i więcej) w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
  5. Gdy trochę ostygnie przełóż na talerz i posyp cukrem.
  6. Babka jest mięciutka, nie jest przesłodzona i pięknie pachnie. Smacznego.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj