NajPrzepis.pl Desery Babki Orkiszowa babka z kefirem
Orkiszowa babka z kefirem
Przepis Orkiszowa babka z kefirem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Używasz podczas pieczenia innej mąki niż klasyczna biała, pszeniczna? Ja tym razem piekłam z mąki orkiszowej, jest znacznie zdrowsza, bardziej lekkostrawna a pod względem smaku całkiem mi pasuje. Niektórzy jej nie lubią, bo po upieczeniu ciasto ma bardziej zwartą konsystencję, ale mi to wcale nie przeszkadza. Da się piec zdrowo i smacznie, z mąki w stylu orkiszowej, ze zdrowymi tłuszczami jakimi są orzechy a dodatkowo użyłam cukru trzcinowego i proszku do pieczenia bez fosforanów. W domu znalazłam jeszcze trochę syropu z cykorii ale równie dobrze możesz użyć innego, na przykład klonowego. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   10.5.2022

Orkiszowa babka z kefirem

Używasz podczas pieczenia innej mąki niż klasyczna biała, pszeniczna? Ja tym razem piekłam z mąki orkiszowej, jest znacznie zdrowsza, bardziej lekkostrawna a pod względem smaku całkiem mi pasuje. Niektórzy jej nie lubią, bo po upieczeniu ciasto ma bardziej zwartą konsystencję, ale mi to wcale nie przeszkadza. Da się piec zdrowo i smacznie, z mąki w stylu orkiszowej, ze zdrowymi tłuszczami jakimi są orzechy a dodatkowo użyłam cukru trzcinowego i proszku do pieczenia bez fosforanów. W domu znalazłam jeszcze trochę syropu z cykorii ale równie dobrze możesz użyć innego, na przykład klonowego. Koniecznie spróbuj.

Składniki
500 ml
kefiru
2 szt.
jajek
150 ml
oleju
3 łyżki
syropu z cykorii
120 g
cukru trzcinowego
400 g
bio mąki orkiszowej z drobnego przemiału
1 łyżeczka
sody spożywczej
1/2 opakowania
proszku do pieczenia bez fosforanów
2 łyżeczki
startej skórki z cytryny
szczypta
soli
garść
orzechów pekan i włoskich (grubo posiekanych)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie płynne składniki zmiksuj.
  2. Sypkie składniki wymieszaj, dodaj do płynnych i zmiksuj.
  3. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem (masło, smalec...) i posyp mąką.
  4. Ciasto (jest dość rzadkie, nie obawiaj się tego) wlej do formy i piecz powoli przez godzinę (albo i więcej) w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
  5. Gdy trochę ostygnie przełóż na talerz i posyp cukrem.
  6. Babka jest mięciutka, nie jest przesłodzona i pięknie pachnie. Smacznego.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz