Odwrócone ciasto śliwkowe z kremem ze śmietany
Ten przepis musiałam wypróbować też ze śliwkami. Czasami piekłam takie ciasto z tartymi jabłkami i było świetne. Wierzch zwykle zdobiłam roztopioną czekoladą a tym razem ją tylko starłam na tarce. Doskonałe.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szt. jajek
10 łyżek cukru kryształ
5 łyżek oleju
150 ml mleka
20 łyżek mąki
1 małe op. proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ponadto potrzebujemy:
700 g śliwek
3 łyżki cukru kryształ
3 łyżki kaszki dla dzieci
3 op. śmietany
3 op. cukru waniliowego
do smaku czekolada
- Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko a następnie również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta odlej i dodaj kakao. Całe ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i nałóż krem - śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym.
- Wierzch ozdób tartą czekoladą.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Obrácený švestkový koláč s krémem ze zakysané smetany.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Obrátený slivkový koláč s krémom z kyslej smotany.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Verkehrter Pflaumenkuchen mit saurer Sahne an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Fordított szilvás szelet tejfölös krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU