Odwrócone ciasto śliwkowe z kremem ze śmietany

Przepis Odwrócone ciasto śliwkowe z kremem ze śmietany

Dodał: NajKasia, 14.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ten przepis musiałam wypróbować też ze śliwkami. Czasami piekłam takie ciasto z tartymi jabłkami i było świetne. Wierzch zwykle zdobiłam roztopioną czekoladą a tym razem ją tylko starłam na tarce. Doskonałe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:
4 szt. jajek
10 łyżek cukru kryształ
5 łyżek oleju
150 ml mleka
20 łyżek mąki
1 małe op. proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ponadto potrzebujemy:
700 g śliwek
3 łyżki cukru kryształ
3 łyżki kaszki dla dzieci
3 op. śmietany
3 op. cukru waniliowego
do smaku czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Śliwki umyj i pozbaw pestek. Przeciętą stroną ułóż je na blaszce z wyższymi brzegami - dno wyłóż papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach 32x22cm. Wierzch śliwek posyp cukrem kryształ.
  2. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp śliwki trzema łyżkami kaszki dla dzieci. Następnie polej jasnym ciastem i zygzakiem ciemnym ciastem.
  4. Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko a następnie również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta odlej i dodaj kakao. Całe ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i nałóż krem - śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym.
  6. Wierzch ozdób tartą czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj