Obtaczane zawijane ciasto

Przepis Obtaczane zawijane ciasto

Dodał: NajKasia, 18.10.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ładnie wygląda i każdy je lubi. Połączenie czekolady i wiórków kokosowych jest bardzo lubiane w słodkich deserach.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.10.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
60 gcukru
60 gmąki
szczyptasoli
1/2 łyżkiwody
1/3 łyżkioleju

Krem:

2 szt.jajek
100 gcukru
100 gczekolady
200 gmasła

Dip:

200 mlmleka
200 gczekolady
100 gcukru
150 gmasła
200 gwiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo miksuj z cukrem, żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę i olej.
  2. Masę podziel na dwie połowy i upiecz 2 cienkie ciasta na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 10 - 15 minut.
  3. 2 całe jajka zmiksuj w kąpieli wodnej z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj rozpuszczoną czekoladę i pozostaw do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodaj masło i zmiksuj mikserem.
  4. Upieczone ciasta posmaruj przygotowanym kremem, pokrój na paski i ostrożnie nożem zroluj.
  5. Gdy zrobisz jedną rolkę odkrój i kontynuuj.
  6. Każdą rolkę obtocz w dipie (podgrzej mleko, dodaj cukier, połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszając ją rozpuść. Gdy czekolada jest rozpuszczona dodaj masło i mieszając również je rozpuść) a następnie obtocz we wiórkach kokosowych.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj