NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Obtaczane zawijane ciasto
Obtaczane zawijane ciasto
Przepis Obtaczane zawijane ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.10.2021

Obtaczane zawijane ciasto

Ładnie wygląda i każdy je lubi. Połączenie czekolady i wiórków kokosowych jest bardzo lubiane w słodkich deserach.

Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
60 g
cukru
60 g
mąki
szczypta
soli
1/2 łyżki
wody
1/3 łyżki
oleju

Krem:

2 szt.
jajek
100 g
cukru
100 g
czekolady
200 g
masła

Dip:

200 ml
mleka
200 g
czekolady
100 g
cukru
150 g
masła
200 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo miksuj z cukrem, żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę i olej.
  2. Masę podziel na dwie połowy i upiecz 2 cienkie ciasta na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 10 - 15 minut.
  3. 2 całe jajka zmiksuj w kąpieli wodnej z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj rozpuszczoną czekoladę i pozostaw do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodaj masło i zmiksuj mikserem.
  4. Upieczone ciasta posmaruj przygotowanym kremem, pokrój na paski i ostrożnie nożem zroluj.
  5. Gdy zrobisz jedną rolkę odkrój i kontynuuj.
  6. Każdą rolkę obtocz w dipie (podgrzej mleko, dodaj cukier, połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszając ją rozpuść. Gdy czekolada jest rozpuszczona dodaj masło i mieszając również je rozpuść) a następnie obtocz we wiórkach kokosowych.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz