NajPrzepis.pl Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną
Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną
Przepis Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.6.2021

Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną

Tego ciasta nie mogłam się już doczekać. Uwierzcie mi, jeśli miałabym je opisać jednym słowem to bym powiedziała że jest pyszne.... Czekałam tylko aż będzie można kupić śliwki. Najchętniej wykorzystuję je na jakieś pyszności a jedna z pyszności to właśnie to ciasto. Luksusowe odwrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną i porządną ilością czekolady na wierzchu.

30 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Podstawa:

około 700 g
śliwek (wymyć i wypestkować)
3 łyżki
cukru kryształ
3 łyżki
kaszki dla dzieci

Ciasto:

4 szt.
jajek
160 g
cukru kryształ
100 ml
oleju
100 ml
gorącej wody
250 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Ponadto:

4 kubeczki
śmietany
3 op.
cukru waniliowego
50 g
startej czekolady

Oprócz tego:

2 łyżki
holenderskiego kakao
2 łyżki
ciepłej wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Śliwki ułóż na głębszej mniejszej blaszce (32x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry, posyp cukrem i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Potem posyp kaszką dla dzieci, zalej jasnym ciastem, później wlej ciemne ciasto i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Obróć ostygnięte ciasto (ja wyłożyłam je do blaszki o takiej samej wielkości i głębokości), zdejmij papier, posmaruj posłodzoną śmietaną (ja użyłam 3 kubeczki śmietany i 3 opakowania cukru waniliowego), posyp startą czekoladą (ja użyłam około 50 g gorzkiej czekolady do gotowania z Lidla) i pozostaw w lodówce aby stężało.
  3. Żółtka ubij do osiągnięcia pianki, zmiksuj z gorącą wodą i olejem a potem wymieszaj z mąką z proszkiem do pieczenia a na końcu dodaj pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Podziel na dwie połowy, jedna wymieszaj z kakao rozpuszczonym w dwóch łyżkach ciepłej wody (wtedy lepiej zabarwi ciasto). Na śliwki wylej najpierw jasne a potem ciemne ciasto.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz