Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną

Przepis Obrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 28.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tego ciasta nie mogłam się już doczekać. Uwierzcie mi, jeśli miałabym je opisać jednym słowem to bym powiedziała że jest pyszne.... Czekałam tylko aż będzie można kupić śliwki. Najchętniej wykorzystuję je na jakieś pyszności a jedna z pyszności to właśnie to ciasto. Luksusowe odwrócone ciasto śliwkowe ze śmietaną i porządną ilością czekolady na wierzchu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Podstawa:

około 700 gśliwek (wymyć i wypestkować)
3 łyżkicukru kryształ
3 łyżkikaszki dla dzieci

Ciasto:

4 szt.jajek
160 gcukru kryształ
100 mloleju
100 mlgorącej wody
250 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
szczyptasoli

Ponadto:

4 kubeczkiśmietany
3 op.cukru waniliowego
50 gstartej czekolady

Oprócz tego:

2 łyżkiholenderskiego kakao
2 łyżkiciepłej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Śliwki ułóż na głębszej mniejszej blaszce (32x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry, posyp cukrem i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Potem posyp kaszką dla dzieci, zalej jasnym ciastem, później wlej ciemne ciasto i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Obróć ostygnięte ciasto (ja wyłożyłam je do blaszki o takiej samej wielkości i głębokości), zdejmij papier, posmaruj posłodzoną śmietaną (ja użyłam 3 kubeczki śmietany i 3 opakowania cukru waniliowego), posyp startą czekoladą (ja użyłam około 50 g gorzkiej czekolady do gotowania z Lidla) i pozostaw w lodówce aby stężało.
  3. Żółtka ubij do osiągnięcia pianki, zmiksuj z gorącą wodą i olejem a potem wymieszaj z mąką z proszkiem do pieczenia a na końcu dodaj pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Podziel na dwie połowy, jedna wymieszaj z kakao rozpuszczonym w dwóch łyżkach ciepłej wody (wtedy lepiej zabarwi ciasto). Na śliwki wylej najpierw jasne a potem ciemne ciasto.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj