NajPrzepis.pl Niewiarygodnie dobry domowy 3Bit
Niewiarygodnie dobry domowy 3Bit
Przepis Niewiarygodnie dobry domowy 3Bit
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.6.2021

Niewiarygodnie dobry domowy 3Bit

To ciasto nie wydawało mi się zbyt atrakcyjne ale ostatecznie po długich namowach dałam się przekonać i spróbowałam je zrobić. Ciasto jest w porządku, krem jak dla mnie odrobinę zbyt słodki ale to pewnie dlatego, że do kremu daje się tylko mleko skondensowane i masło. Cukru do kremu już się nie dodaje. Gdyby dodawało się jeszcze cukier to byłby już zupełnie niejadalny. Koniecznie spróbuj, u nas w domu to jedno z ulubionych ciast, choć dla mnie aż tak bardzo to nie :) Ale chyba zawsze tak jest że sto osób i sto preferencji smakowych.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
200 g
mąki
200 g
cukru pudru
pół małego op.
proszku do pieczenia
4 łyżki
mleka
4 łyżki
oleju
1 łyżka
kakao

Nadzienie:

2 szt.
budyniu
2 szt.
cukru waniliowego
0,5 l
mleka
100 g
cukru pudru
150 g
masła
2 opakowania
herbatników

Krem:

1 szt.
gotowanego mleka skondensowanego (gotuję 2 1/2 godz.)
200 g
masła

Polewa:

100 g
czekolady
100 g
utwardzonego tłuszczu
1 łyżka
cukru
1 łyżka
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko skondensowane zagotuj dzień wcześniej aby dobrze ostygło w pokojowej temperaturze.
  2. Ciasto:
    Wszystkie składniki utrzyj razem, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 min.
  3. Ugotuj z budyniów, cukru waniliowego i mleka budyń. Masło zetrzyj z cukrem i wymieszaj z ostygniętym budyniem. 
  4. Krem karmelowy:
    Masło utrzyj i stopniowo miksuj z ugotowanym, ostygniętym mlekiem skondensowanym.
  5. Ciasto posmaruj kremem budyniowym, na to ułóż herbatniki, posmaruj je kremem karmelowym a na wierzch daj polewę czekoladową. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz