NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Nietypowy piernik z cukinii
Nietypowy piernik z cukinii
Przepis Nietypowy piernik z cukinii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.6.2021

Nietypowy piernik z cukinii

Próbowałaś już kiedyś zrobić ciasto z warzyw? Choć wydaje się to niemożliwe, to jest naprawdę doskonałe.

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

350 g
mąki
200 g
jogurtu naturalnego
150 ml
oleju
500 g
cukinii
3 szt.
jajek
200 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia
przyprawę do piernika
łyżeczkę
mielonego cynamonu
troszkę
startej gałki muszkatołowej
3 łyżki
kakao
szczyptę
soli
2 op.
śmietany
2 batoniki
bajeczne
marmoladę o wyrazistym smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj, mąkę przesiej przez sitko.
  2. Cukinie umyj i bez obierania zetrzyj je na tarce na dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody.
  3. Jajka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki, dodaj olej, jogurt, sypkie składniki a na końcu cukinię. Blaszkę do pieczenia (30 x 20 cm) wyściel papierem do pieczenia i wyrównaj na niej ciasto.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez około 30 minut. Po ostygnięciu ciasto posmaruj marmoladą, na to daj śmietanę a na wierzch zetrzyj na tarce batoniki bajeczny. Cukinia powinna być młoda.

Dziękujemy za zgodę na udostepnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz