Nietypowy piernik z cukinii

Przepis Nietypowy piernik z cukinii

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Piernik, Najlepsze desery, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Próbowałaś już kiedyś zrobić ciasto z warzyw? Choć wydaje się to niemożliwe, to jest naprawdę doskonałe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Piernik, Najlepsze desery, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

350 gmąki
200 gjogurtu naturalnego
150 mloleju
500 gcukinii
3 szt.jajek
200 gcukru pudru
1 małe op.proszku do pieczenia
przyprawę do piernika
łyżeczkęmielonego cynamonu
troszkęstartej gałki muszkatołowej
3 łyżkikakao
szczyptęsoli
2 op.śmietany
2 batonikibajeczne
marmoladę o wyrazistym smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj, mąkę przesiej przez sitko.
  2. Cukinie umyj i bez obierania zetrzyj je na tarce na dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody.
  3. Jajka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki, dodaj olej, jogurt, sypkie składniki a na końcu cukinię. Blaszkę do pieczenia (30 x 20 cm) wyściel papierem do pieczenia i wyrównaj na niej ciasto.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez około 30 minut. Po ostygnięciu ciasto posmaruj marmoladą, na to daj śmietanę a na wierzch zetrzyj na tarce batoniki bajeczny. Cukinia powinna być młoda.

Dziękujemy za zgodę na udostepnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj