Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie

Przepis Nietypowe udka z kurczaka na śmietanie

Dodał: NajKasia, 11.1.2022

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczne grillowane udka z kurczaka zna chyba każdy. Ja tym razem wybrałam nietypowy sposób ich przygotowania i zapiekłam je z kwaśną śmietaną. Była to dla mnie całkowicie nowa informacja, że kwaśną śmietanę można zapiekać, ale po spróbowaniu to było naprawdę smaczne. Na pewno warto to dla odmiany zrobić. U nas w domu z pewnością nie był to ostatni raz, gdy je robiłam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.1.2022

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

4 szt.udka z kurczaka
do smakuprzyprawa do mięsa drobiowego
według potrzebsól, olej, przyprawy
400 mlkwaśnej śmietany
2 łyżkimusztardy
4 szt.sera w plastrach
według potrzebtarty ser
200 mlwywaru
2 szt.duże cebule

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piersi z kurczaka posyp przyprawami do drobiu i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę z kwaśnej śmietany, musztardy, soli i 200 ml wywaru.
  3. Cebulę pokrój w półksiężyce i podsmaż. Włóż udka z kurczaka, podlej wywarem i duś przez 40 minut pod przykryciem. Potem dolej zalewy z kwaśnej śmietany i dopiekaj przez kolejne 20 minut. Udka są pięknie zaróżowione, przykryj je plastrami sera i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
  4. Powinny być gotowe. Wyjmij i jeszcze gorące posyp tartym serem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj