NajPrzepis.pl Mięso Mięso mielone Klopsiki mięsne Nieśmiertelny przepis na mięsne klopsiki w sosie pomidorowym z czasów komunizmu
Nieśmiertelny przepis na mięsne klopsiki w sosie pomidorowym z czasów komunizmu
Nieśmiertelny przepis na mięsne klopsiki w sosie pomidorowym z czasów komunizmu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym są niezapomnianą klasyką, która zaliczała się do ulubionych przepisów już w czasach komunizmu i nie inaczej jest współcześnie. Pozwól się zainspirować przepisem na mięsne klopsiki, który jest oryginałem według norm ČSN. Pokochasz go zarówno Ty jak i Twoje dzieci.

NajKasia    ·   26.2.2023

Nieśmiertelny przepis na mięsne klopsiki w sosie pomidorowym z czasów komunizmu

Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym są niezapomnianą klasyką, która zaliczała się do ulubionych przepisów już w czasach komunizmu i nie inaczej jest współcześnie. Pozwól się zainspirować przepisem na mięsne klopsiki, który jest oryginałem według norm ČSN. Pokochasz go zarówno Ty jak i Twoje dzieci.

40 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Mięsne klopsiki:

500 g
mięsa mielonego (idealnie połączenie wieprzowego i wołowego)
200 g
ryżu
3 szt.
jajek
2 łyżki
mąki
2 łyżeczki
soli
½ łyżeczki
majeranku
szczypta
mielonego pieprzu

Sos:

1 szt.
cebula
1 kg
przecieru pomidorowego
100 ml
mleka
5 szt.
goździków
cukier, sól do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Spośród wszystkich składników najpierw ugotuj ryż, który następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ryż, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i włóż na pół godziny do lodówki.
  3. Z wyjętej z lodówki masy mięsnej uformuj kuleczki – przyklejaniu się mięsa do rąk zapobiegniesz za pomocą letniej wody, w której będziesz moczyć ręce.
  4. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą (około 2 litrów), dodaj goździki oraz sól i doprowadź do wrzenia. 
  5. Potem do wrzącej mieszanki dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  6. Mięsne klopsiki włóż do garnka i gotuj prze około 25 minut.
  7. Aby mięsne klopsiki się nie rozpadły zmniejsz płomień tak, aby sos tylko delikatnie bulgotał.
  8. Gdy klopsiki są gotowe wyjmij je z garnka. Sos zagęść zasmażką z mąki.
  9. Na koniec dodaj mleko, dopraw cukrem, dodaj sól i kilka minut gotuj sos.
  10. Sos przecedź i możesz podawać.

Wskazówki, jak sprawić aby sos był jeszcze lepszy:

Ten przepis na sos charakteryzuje się słodkością, więc możesz go doprawić również cynamonem. Jeśli jednak nie lubisz słodkich sosów, zmniejsz ilość cukru i goździków.

Aby kuleczki były soczyste, wybieraj mięso raczej z większą ilością tłuszczu a aby smak był lepszy i bardziej wyrazisty zawsze połącz je pół na pół – wieprzowe i wołowe.

Aby klopsiki się nie rozpadły i aby lepiej się z nimi pracowało, możesz do nich dodać trochę bułki tartej.

W przypadku, gdy sos jest stale rzadki, po prostu dodaj więcej mąki do zagęszczenia go - może się tak zdarzyć po dodaniu mleka.

Wierzę, że danie z tego przepisu będzie Wam smakować. Smacznego.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz