NajPrzepis.pl Desery Kołacze Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier
Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier
Przepis Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.6.2021

Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier

Jeśli kiedykolwiek byliście na Węgrzech i spróbowaliście tam jakichś lokalnych przysmaków, to z pewnością wiecie, że kuchnia węgierska jest bardzo smaczna. Mnie oczarowało to świetne ciasto, który zdecydowałam się upiec też w domu. Doskonały krem z budyniu i masła a jeszcze do tego ta puszysta, słodka bita śmietana. Spróbuj i sprawdź sama.

Składniki

Ciasto:

80 g
cukru
100 g
mielonych orzechów
100 g
rozkruszonych biszkoptów
5 szt.
białek
2 szt.
żółtek
50 ml
oleju
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

3 szt.
żółtek
2 op.
budyniu
5 łyżek
cukru
700 ml
mleka
100 g
masła

Ponadto:

300 ml
śmietany kremówki
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka. W 200 ml mleka wymieszaj budyń w proszku, żółtka i cukier. Wlej to do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ugotowany ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem.
  2. Przygotuj ciasto. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę i odstaw na bok. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj olej, mielone orzechy wymieszane z rozkruszonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj to z pianą z białek.
  3. Ciasto jest raczej gęste, ale to nie szkodzi. Rozetrzyj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni 8-10 minut.
  4. Po ostygnięciu przekrój na pół, posmaruj kremem i połącz. Na wierzch daj bitą śmietanę i jeszcze ozdób startą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz