Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier
Jeśli kiedykolwiek byliście na Węgrzech i spróbowaliście tam jakichś lokalnych przysmaków, to z pewnością wiecie, że kuchnia węgierska jest bardzo smaczna. Mnie oczarowało to świetne ciasto, który zdecydowałam się upiec też w domu. Doskonały krem z budyniu i masła a jeszcze do tego ta puszysta, słodka bita śmietana. Spróbuj i sprawdź sama.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
80 gcukru
100 gmielonych orzechów
100 grozkruszonych biszkoptów
5 szt.białek
2 szt.żółtek
50 mloleju
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
Krem:
3 szt.żółtek
2 op.budyniu
5 łyżekcukru
700 mlmleka
100 gmasła
Ponadto:
300 mlśmietany kremówki
czekolada do ozdoby
- Najpierw przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka. W 200 ml mleka wymieszaj budyń w proszku, żółtka i cukier. Wlej to do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ugotowany ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nesmrtelný ořechový krémeš z Maďarska.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Nesmrteľný orechový krémeš z Maďarska.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Unvergessliche Nuss-Cremeschnitten aus Ungarn an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Ellenállhatatlan diós krémes.
KOMENTARZE DO PRZEPISU