Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier

Przepis Nieśmiertelne ciasto z kremem z Węgier

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli kiedykolwiek byliście na Węgrzech i spróbowaliście tam jakichś lokalnych przysmaków, to z pewnością wiecie, że kuchnia węgierska jest bardzo smaczna. Mnie oczarowało to świetne ciasto, który zdecydowałam się upiec też w domu. Doskonały krem z budyniu i masła a jeszcze do tego ta puszysta, słodka bita śmietana. Spróbuj i sprawdź sama.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

80 gcukru
100 gmielonych orzechów
100 grozkruszonych biszkoptów
5 szt.białek
2 szt.żółtek
50 mloleju
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Krem:

3 szt.żółtek
2 op.budyniu
5 łyżekcukru
700 mlmleka
100 gmasła

Ponadto:

300 mlśmietany kremówki
czekolada do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka. W 200 ml mleka wymieszaj budyń w proszku, żółtka i cukier. Wlej to do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ugotowany ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem.
  2. Przygotuj ciasto. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę i odstaw na bok. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj olej, mielone orzechy wymieszane z rozkruszonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj to z pianą z białek.
  3. Ciasto jest raczej gęste, ale to nie szkodzi. Rozetrzyj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni 8-10 minut.
  4. Po ostygnięciu przekrój na pół, posmaruj kremem i połącz. Na wierzch daj bitą śmietanę i jeszcze ozdób startą czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj