Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce

Przepis Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste ciasto z bogatą orzechową kruszonką. Mięciutki jak chmurka i niewiarygodni smaczny. Idealny dla mnie. Nie lubię zbytnio przesłodzonych ciast, które mają ciężkie maślane kremy więc gorąco polecam do filiżanki kawy lub herbaty. Na wierzchu są chrupiące orzeszki, które doskonale dopełniają smak tego ciasta. Spróbuj a będziesz mile zaskoczona efektem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce

SKŁADNIKI

4 szt.jajek (L)
200 gcukru pudru
200 grozpuszczonego masła
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkirumu
1/2 szt.cytryny - skórka
szczyptasoli
200 gmąki
6 gproszku do pieczenia

Wierzch:

100 gmielonych orzeszków
cukru pudru do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę, dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść na małym ogniu i pozostaw aby trochę ostygło. Następnie zmiksuj je razem z cukrem pudrem (150 g) i cukrem waniliowym, dodaj skórkę z cytryny, sól i rum a na koniec również żółtka jaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich pozostałe 50 g cukru pudru i ubijaj aż otrzymasz błyszczącą piankę. Delikatnie wymieszaj pianę z masą z żółtek, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Ciasto wylej na blaszkę, ładnie wygładź i posyp mielonymi orzeszkami. Piecz 20 - 25 minut a upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  5. Z ciasta powycinaj półksiężyce okrągłą foremką lub inne kształty w zależności do tego jakie foremki masz do dyspozycji. Jeszcze przed podaniem posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj