NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce
Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce
Przepis Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce
NajKasia    ·   15.10.2021

Niebo w gębie - delikatne orzechowe półksiężyce

Proste ciasto z bogatą orzechową kruszonką. Mięciutki jak chmurka i niewiarygodni smaczny. Idealny dla mnie. Nie lubię zbytnio przesłodzonych ciast, które mają ciężkie maślane kremy więc gorąco polecam do filiżanki kawy lub herbaty. Na wierzchu są chrupiące orzeszki, które doskonale dopełniają smak tego ciasta. Spróbuj a będziesz mile zaskoczona efektem.

Składniki
4 szt.
jajek (L)
200 g
cukru pudru
200 g
rozpuszczonego masła
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
rumu
1/2 szt.
cytryny - skórka
szczypta
soli
200 g
mąki
6 g
proszku do pieczenia

Wierzch:

100 g
mielonych orzeszków
cukru pudru do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę, dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść na małym ogniu i pozostaw aby trochę ostygło. Następnie zmiksuj je razem z cukrem pudrem (150 g) i cukrem waniliowym, dodaj skórkę z cytryny, sól i rum a na koniec również żółtka jaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich pozostałe 50 g cukru pudru i ubijaj aż otrzymasz błyszczącą piankę. Delikatnie wymieszaj pianę z masą z żółtek, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Ciasto wylej na blaszkę, ładnie wygładź i posyp mielonymi orzeszkami. Piecz 20 - 25 minut a upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  5. Z ciasta powycinaj półksiężyce okrągłą foremką lub inne kształty w zależności do tego jakie foremki masz do dyspozycji. Jeszcze przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz