NajPrzepis.pl Desery Kołacze Niebiańsko pyszne ptysie z kremem waniliowym
Niebiańsko pyszne ptysie z kremem waniliowym
Przepis Niebiańsko pyszne ptysie z kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto parzone zwykle zalicza się do skomplikowanych przepisów, ale powiem Wam prawdę, jest to całkowicie prosta receptura. Robisz ciasto parzone, nadziewasz kremem waniliowym i gotowe.

NajKasia    ·   24.11.2022

Niebiańsko pyszne ptysie z kremem waniliowym

Ciasto parzone zwykle zalicza się do skomplikowanych przepisów, ale powiem Wam prawdę, jest to całkowicie prosta receptura. Robisz ciasto parzone, nadziewasz kremem waniliowym i gotowe.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

50 ml
mleka
50 ml
wody
100 g
masła
100 g
mąki
szczypta
soli
3 szt.
jajek

Nadzienie:

250 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego
80 g
cukru pudru
150 ml
śmietany kremówki
100 ml
wody mineralnej
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
na wierzch
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Mleko, wodę, masło i szczyptę soli daj do mniejszego garnka i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodaj mąkę i szybko mieszaj rózgą aby nie powstały grudki. Mieszaj dopóki masa nie zacznie się odklejać od ścian garnka. Pozostaw aby trochę ostygła. Następnie dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie ubijaj na gładką masę. Ciasto daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zrób ptysie.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 20 minut. Prysie pięknie wyrosną, napęcznieją. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw ptysie w piekarniku. Gdy piekarnik trochę ostygnie możesz wyjąć ptysie i nożem z ząbkami przekroić je na pół.
  3. Krem:
    Mleko daj na ogień, dodaj cukier i budyń w proszku. Ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia. Mikserem ubij śmietanę kremówkę z wodą mineralna a następnie tę masę wymieszaj z ostygniętym budyniem. Dodaj cukier waniliowy i połącz. Napełnij kremem i przykryj drugą częścią ptysia. Ptysie możesz ozdobić polewą i cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz