Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne

Przepis Natychmiast miękkie miodowe pierniczki świąteczne
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie mogłam się powstrzymać i wczoraj zaczęłam świąteczne pieczenie. Fantastyczne miękkie pierniczki miodowe o smaku cynamonowym. Muszę jeszcze trochę popracować nad dekoracją, ale smak jest boski a o zapachu nawet nie wspominam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Pierniki:

200 gmąki tortowej
80 gcukru pudru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
1 łyżeczkacynamonu lub przyprawy do pierników (płaska łyżeczka)
1 szt.jajko
1 łyżeczkakakao
2 łyżkimiodu
50 gmasła

Polewa:

1 szt.białek
120 gcukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Nie mogłam się powstrzymać i wczoraj zaczęłam świąteczne pieczenie. Fantastyczne miękkie pierniczki miodowe o smaku cynamonowym. Muszę jeszcze trochę popracować nad dekoracją, ale smak jest boski a o zapachu nawet nie wspominam.. 
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, kakao, jajka, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. W małym garnku na delikatnym ogniu roztop masło razem z miodem i dodaj do sypkiej masy. Wymieszaj drewnianą łyżką aż powstanie rzadsze ciasto, które włóż do lodówki na 1 cały dzień. Ciasto stwardnieje i świetnie będzie się z nim pracować. Będzie delikatne, miękkie i w ogóle nie będzie się rozrywało.
  4. Na blacie rozwałkuj ciasto do grubości ok. 0,5 cm (jeśli wolisz grubsze, rozwałkuj na większą grubość) i wytnij różne kształty za pomocą foremek, Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do przygotowania ciasta użyj mąki tortowej. Ciasto w ogóle się nie klei, nie rozrywa się i jest doskonale miękkie.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 5 minut. Miałam cieńsze pierniczki, ale jeśli chcesz upiec grubsze, piecz je jeszcze minutę, dwie dłużej. Nie trzymaj ich jednak w piekarniku zbyt długo bo stwardnieją i będą gorzkie.
  6. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika natrzyj je białkiem i pozostaw na płaskiej powierzchni do ostygnięcia.
  7. Wymieszaj cukier puder z białkiem trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Osobiście do ubijania lukru nie używam blendera, a jedynie trzepaczki, dzięki czemu nie mam bąbelków powietrza, które potem powodują pękanie lukru. Kiedy ubijam ręcznie, lukier nie pęka po zastygnięciu. Możesz ozdabiać pierniczki używając woreczka lub strzykawki. :)
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj