Naleśniki ziemniaczane jak od babci

Przepis Naleśniki ziemniaczane jak od babci

Dodał: NajKasia, 27.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nasze babcie, prababcie, pra-prababcie i pra-pra-pra...babcie bardzo dobrze wiedziały co dobre... Piekły je na rozgrzanych fajerkach pieca kaflowego ale to wcale nie znaczy, że ten przysmak będzie dla nas niedostępny tylko dlatego, że teraz mamy w domu nowoczesny lub jeszcze nowocześniejszy sprzęt AGD :-D :-D

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki
mąka
sól
rozpuszczone masło lub smalec do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj sól i wyrób ciasto, które będzie miało konsystencję jak ciasto na knedle, nie powinno się kleić. 
  2. Natychmiast podziel na mniejsze części, z których rozwałkuj na stolnicy cienkie placki o wielkości dużej patelni (każdy musi dostosować ich wielkość do swoich możliwości) i piecz na patelni na sucho z obu stron.
  3. Moment, w którym placek jest z jednej strony upieczony poznasz po tym, że zaczną się tworzyć ciemne smugi.
  4. Placek obróć, posmaruj lekko masłem i dopiecz również z drugiej strony. Na tę stronę obróć gotowy placek na duży talerz, posmaruj masłem i zwiń.
  5. Gotowe placki podawaj do gęstych zup jak na przykład gulaszowa, kapuśniak lub jedz zamiast pieczywa. Można je również jeść same, na przykład moje dzieci uwielbiają je z powidłami śliwkowymi.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj