NajPrzepis.pl Desery Kołacze Nakłuwane ciasto kefirowe
Nakłuwane ciasto kefirowe
Przepis Nakłuwane ciasto kefirowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W prostocie jest piękno a zasada ta obowiązuje również w przypadku przepisów, Doskonałe, słodkie a przede wszystkim soczyste ciasto, które nie ma sobie równych.

NajKasia    ·   6.4.2021

Nakłuwane ciasto kefirowe

W prostocie jest piękno a zasada ta obowiązuje również w przypadku przepisów, Doskonałe, słodkie a przede wszystkim soczyste ciasto, które nie ma sobie równych.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

340 g
mąki
180 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
proszku do pieczenia
80 g
wiórków kokosowych
500 ml
kefiru
2 szt.
jajek
8 łyżek
oleju
wiórki kokosowe do posypania

Polewa:

160 g
rozpuszczonego masła
2 łyżki
gorącej wody
4 łyżki
rumu
4 łyżki
kakao
200 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Ciasto:
    Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj wszystkie mokre surowce, wszystko dokładnie wymieszaj i wlej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką głęboką blaszkę (35x24cm).
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
  3. Po upieczeniu od razu jak ciasto jest jeszcze ciepłe drugim końcem drewnianej łyżki zrób dziurki aż do samego dna. Polej polewą kakaową i zwróć uwagę na to, aby dobrze wpadła do wszystkich dziurek. Na końcu posyp wiórkami kokosowymi.
  4. Polewa:
    Wszystko tylko wymieszaj widelcem na gładką masę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz