NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Najprostszy biszkopt na ciasta i torty
Najprostszy biszkopt na ciasta i torty
Przepis Najprostszy biszkopt na ciasta i torty

Z pewnością wypróbowałaś już wiele przepisów na przygotowanie podstawowego biszkopta na ciasto lub tort. Ten przepis jest najprostszy i na pewno Ci się uda je zrobić, nawet jak jesteś osobą początkującą w pieczeniu.

NajKasia    ·   26.2.2022

Najprostszy biszkopt na ciasta i torty

Z pewnością wypróbowałaś już wiele przepisów na przygotowanie podstawowego biszkopta na ciasto lub tort. Ten przepis jest najprostszy i na pewno Ci się uda je zrobić, nawet jak jesteś osobą początkującą w pieczeniu.

Składniki

Będziemy potrzebować (1 kubek=200ml):

1 kubek
cukru
1 kubek
mąki
4 szt.
jajek
1/2 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka jaj oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę, stopniowo dodawaj cukier waniliowy i cukier. Gdy otrzymasz błyszczącą gęstą pianę, stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  2. Mąkę przesiej przez drobne sitko i drewnianą łyżką wymieszaj z pianą (mąkę mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie, aby nie opadła piana).
  3. Masę nałóż na tłuszczem wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
  4. Główna zasada przy pieczeniu biszkoptów to aby podczas pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i ostrożnie wyjmij ciasto z blaszki. Pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz