NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Najprostsze paryskie rogaliki
Najprostsze paryskie rogaliki
Przepis Najprostsze paryskie rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.11.2021

Najprostsze paryskie rogaliki

Poprosiłam o ten przepis koleżankę z pracy. Zawsze podziwiałam jej rogaliki, które wyglądały tak luksusowo że aż bałam się spróbować je zrobić sama. Ale odważyłam się i muszę przyznać, że choć nie były tak piękne jak te jej to pod względem smaku były na piątkę z plusem. Przepisem podzielę się też z Wami.

Składniki

Spód:

1 szt.
jajko
100 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
mąki

Krem:

1 szt.
jajko
40 g
cukru
10 g
kakao
80 g
margaryny lub masła

Polewa:

czekolada do gotowania
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto i razem utrzyj je na jednolitą masę. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i strzykaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Strzykaj kształt paluszków.
  2. Paluszki piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny ale obserwuj, bo dokładny czas zależy od piekarnika i oczywiście do wielkości paluszków.
  3. Podczas gdy paluszki się pieką przygotuj nadzienie. Nad parą wymieszaj jajko z cukrem i dodaj kakao. Następnie odstaw i pozostaw aby trochę ostygło.
  4. Następnie zmiksuj z masłem lub margaryną i przełóż do rękawa cukierniczego. Strzykaj na paluszki a potem daj do lodówki aby stężały.
  5. Gdy paluszki porządnie stężeją wierzch zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, do której dodaj trochę oleju.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz