Najprostsze paryskie rogaliki

Przepis Najprostsze paryskie rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Poprosiłam o ten przepis koleżankę z pracy. Zawsze podziwiałam jej rogaliki, które wyglądały tak luksusowo że aż bałam się spróbować je zrobić sama. Ale odważyłam się i muszę przyznać, że choć nie były tak piękne jak te jej to pod względem smaku były na piątkę z plusem. Przepisem podzielę się też z Wami.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Spód:

1 szt.jajko
100 gcukru pudru
100 gmielonych orzechów włoskich
1 łyżkamąki

Krem:

1 szt.jajko
40 gcukru
10 gkakao
80 gmargaryny lub masła

Polewa:

czekolada do gotowania
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto i razem utrzyj je na jednolitą masę. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i strzykaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Strzykaj kształt paluszków.
  2. Paluszki piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny ale obserwuj, bo dokładny czas zależy od piekarnika i oczywiście do wielkości paluszków.
  3. Podczas gdy paluszki się pieką przygotuj nadzienie. Nad parą wymieszaj jajko z cukrem i dodaj kakao. Następnie odstaw i pozostaw aby trochę ostygło.
  4. Następnie zmiksuj z masłem lub margaryną i przełóż do rękawa cukierniczego. Strzykaj na paluszki a potem daj do lodówki aby stężały.
  5. Gdy paluszki porządnie stężeją wierzch zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, do której dodaj trochę oleju.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj