NajPrzepis.pl Najprostsze ciasto ponczowe
Najprostsze ciasto ponczowe
Przepis Najprostsze ciasto ponczowe
NajKasia    ·   2.11.2021

Najprostsze ciasto ponczowe

Ciasto ponczowe jest bardzo smaczne i u nas w domu przygotowujemy je bardzo często. Ten przepis jest odpowiedni również dla początkujących pań domu ponieważ jest szybki i całkiem prosty.

Składniki
4 szt.
jajek
200 g
cukru
250 g
masła
1 op.
śmietany kremówki
1 szt.
proszku do pieczenia
300 g
mąki
dżem do posmarowania
barwnik spożywczy - czerwony
350 ml wody
syrop malinowy
rum albo aromat ponczowy

Polewa:

100 g
cukru pudru
1 łyżka
gorącej wody
1 łyżka
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 1.
    Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj rozpuszczone masło, śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na 2 części, drugą część zabarw barwnikiem spożywczym.
  2. 2.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i daj na nią białe ciasto. Na białe ciasto daj warstwę różowego ciasta , ładnie wygładź i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniki w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. 3.
    Upieczone ciasto zalej ponczem (woda + syrop + rum lub aromat).
  4. 4.
    Wierzch polej polewą, posyp czekoladą. Ja korpus przekroiłam na pół i skleiłam go dżemem.
  5. 5.
    Polewa:
    100 g cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny - wodę i sok wymieszaj i stopniowo dodawaj cukier. Wymieszaj do osiągnięcia gładkiej polewy, którą polej ciasto i pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz