NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach
Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach
Przepis Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.7.2021

Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne ciasto, które na pewno będzie cieszyć się powodzeniem jako dodatek do filiżanki herbaty lub kawy. Ciasto jest podobne do klasycznego kruchego ciasta ale jest jeszcze bardziej smaczne dzięki masłu i mniejszej ilości mąki, warstwa jabłek jest porządnie soczysta a na wierzchu do tego pianka z białek, która rozpływa się w ustach.

35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
200 g
masła
200 g
cukru pudru
6 szt.
żółtek
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
200 ml
mleka
1 szt.
cytryna - skórka

Warstwa jabłkowa:

1 kg
startych jabłek
5 łyżek
cukru
1 op.
budyniu bananowego
100 g
rodzynek (nie są konieczne)
3 łyżki
rumu
1 op.
cukru cynamonowego

Pianka:

6 szt.
białek
1 łyżka
soku z cytryny
150 g
cukru
5 łyżek
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło, cukier puder, skórkę z cytryny i żółtka zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksuj do osiągnięcia gładkiego ciasta, które daj na blaszkę, wygładź ładnie i upiecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  2. W garnku wymieszaj starte jabłka z cukrem, dodaj budyń w proszku, rum i rodzynki. Ja tym razem zrezygnowałam z rodzynek. Tak wymieszane jabłka duś aż będą miękkie.
  3. Następnie ułóż na podpieczonym cieście, wygładź, posyp cynamonem a na wierzch daj piankę kokosową (białka ubij z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj wiórki kokosowe).
  4. Piecz jeszcze przez pół godziny dopóki pianka nie zyska złocistego koloru.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz