Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach

Przepis Najlepszy jabłecznik z kokosową pianką, który rozpływa się w ustach

Dodał: NajKasia, 19.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne ciasto, które na pewno będzie cieszyć się powodzeniem jako dodatek do filiżanki herbaty lub kawy. Ciasto jest podobne do klasycznego kruchego ciasta ale jest jeszcze bardziej smaczne dzięki masłu i mniejszej ilości mąki, warstwa jabłek jest porządnie soczysta a na wierzchu do tego pianka z białek, która rozpływa się w ustach.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 19.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
200 gmasła
200 gcukru pudru
6 szt.żółtek
1/2 małego op.proszku do pieczenia
200 mlmleka
1 szt.cytryna - skórka

Warstwa jabłkowa:

1 kgstartych jabłek
5 łyżekcukru
1 op.budyniu bananowego
100 grodzynek (nie są konieczne)
3 łyżkirumu
1 op.cukru cynamonowego

Pianka:

6 szt.białek
1 łyżkasoku z cytryny
150 gcukru
5 łyżekwiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło, cukier puder, skórkę z cytryny i żółtka zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksuj do osiągnięcia gładkiego ciasta, które daj na blaszkę, wygładź ładnie i upiecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  2. W garnku wymieszaj starte jabłka z cukrem, dodaj budyń w proszku, rum i rodzynki. Ja tym razem zrezygnowałam z rodzynek. Tak wymieszane jabłka duś aż będą miękkie.
  3. Następnie ułóż na podpieczonym cieście, wygładź, posyp cynamonem a na wierzch daj piankę kokosową (białka ubij z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj wiórki kokosowe).
  4. Piecz jeszcze przez pół godziny dopóki pianka nie zyska złocistego koloru.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj