NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Najlepsze smażone oponki z polewą czekoladową
Najlepsze smażone oponki z polewą czekoladową
Przepis Najlepsze smażone oponki z polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.3.2022

Najlepsze smażone oponki z polewą czekoladową

Tym razem przygotowałam klasyczne oponki trochę inaczej. W amerykańskim stylu, zamoczone w czekoladzie i muszę Wam powiedzieć że wszystkim bardzo smakowały. Dzieciom sprawiłam niezmierną radość. Do tego na obiad mieliśmy zupę fasolową z wędzonymi żeberkami.

85 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
500 ml
ciepłego mleka
125 ml
ciepłej wody
3 łyżki
cukru
1/2 kostki
drożdży
2 szt.
jajka
125 g
masła
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
soli
1 kg
mąki

Polewa czekoladowa:

100 g
czekolada
100 ml
śmietana kremówka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W odrobinie ciepłego mleka rozpuść łyżkę cukru i dodaj drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw na blacie kuchennym w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je z miski na delikatnie posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubszy płat.
  3. Szklanką wykrawaj kółeczka a w środku mniejszą szklaneczką zrób dziurki i pozostaw oponki do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
  4. Potem smaż z obu stron w wystarczającej ilości oleju aż będą złociste.
  5. Po usmażeniu wierzch namocz w polewie czekoladowej (śmietanę podgrzej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą rozpuść mieszając) i ozdób według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz