NajPrzepis.pl Najlepsze ptysie z kremem waniliowym i karmelowym
Najlepsze ptysie z kremem waniliowym i karmelowym
Przepis Najlepsze ptysie z kremem waniliowym i karmelowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nawet nie potrafię zliczyć ile razy próbowałam zrobić ptysie. Zawsze w trakcie pieczenia ślicznie rosły a po wyjęciu z piekarnika natychmiast opadały. Nie wiedziałam dlaczego więc zaczęłam szukać w Internecie informacji jakie doświadczenie z tym deserem mają inne kucharki. Doczytałam, że bardzo ważne jest by porządnie odparować wodę podczas parowania ciasta oraz aby jajka dodawać podczas ubijania jedno za drugim i za każdym razem dobrze ubić. Ja dotychczas dodawałam jajka wszystkie naraz więc może dlatego moje ptysie po wyjęciu z piekarnika opadały. Te zaś udały mi się na szóstkę :)

NajKasia    ·   13.5.2021

Najlepsze ptysie z kremem waniliowym i karmelowym

Nawet nie potrafię zliczyć ile razy próbowałam zrobić ptysie. Zawsze w trakcie pieczenia ślicznie rosły a po wyjęciu z piekarnika natychmiast opadały. Nie wiedziałam dlaczego więc zaczęłam szukać w Internecie informacji jakie doświadczenie z tym deserem mają inne kucharki. Doczytałam, że bardzo ważne jest by porządnie odparować wodę podczas parowania ciasta oraz aby jajka dodawać podczas ubijania jedno za drugim i za każdym razem dobrze ubić. Ja dotychczas dodawałam jajka wszystkie naraz więc może dlatego moje ptysie po wyjęciu z piekarnika opadały. Te zaś udały mi się na szóstkę :)

Składniki

Ciasto:

35 ml
wody
170 g
margaryny
250 g
mąki
5 szt.
jajek

Nadzienie 1 - waniliowe:

500 ml
mleka
1 op.
budyniu
1 szt.
żółtko z jajka
1 szt.
cukier waniliowy
150 g
cukru
250 g
masła

Nadzienie 2 - karmelowe:

1 szt
mleka skondensowanego
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do garnka daj wodę i margarynę, doprowadź do wrzenia (masło się rozpuści i chwilkę poczekaj aby składniki się połączyły). Dodaj mąkę, którą mieszaj drewnianą łyżką dopóki nie powstanie gęsta, klejąca masa. Odstaw z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia, aby jajka się nie ugotowały.
  2. Do ostygniętego ciasta stopniowo dodawaj całe jajka, które z ciastem miksuj mikserem. Ciasto jest gładkie i klejące.
  3. Jeśli masz rękaw cukierniczy to napełnij go ciastem i na posmarowanej tłuszczem blaszce uformuj ptysie. Ciasto urośnie i na szerokość i na wysokość. Piecz w temperaturze 200 stopni we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  4. Z mleka, budyniu, żółtek, cukru waniliowego i cukru ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj na gładko i zmieszaj z ostygniętym kremem.
  5. Mleko skondensowane w puszce gotuj przez 2 godz. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj na gładko i wymieszaj z ostygniętym skondensowanym mlekiem. Z ugotowanego mleka skondensowanego pozostaw trochę, abyś mogła ozdobić wierzch ptysiów.
  6. Upieczone i ostygnięte ptysie przekrój na pół. Napełnij najpierw kremem z mleka skondensowanego (jest gęstszy) a na to daj waniliowy krem.
  7. Przykryj wierzchnią częścią ptysia a wierzch ozdób odłożonym zagotowanym mlekiem skondensowanym. Jest to o wiele prostsze niż robić karmel lub jakąś polewę na wierzch.
  8. Każdy lubi ptysie. Te są jak z cukierni, gdzie zamiast bitej śmietany mamy dwa kremy, które są świetne. Choć może się wydawać że zrobienie ich jest skomplikowane to przygotowanie jest proste a efekt zachwycający.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz