Najlepsze paryskie rogaliki

Przepis Najlepsze paryskie rogaliki

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Ciastka, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Paryskie rogaliki piekę przez cały rok, nie tylko na Boże Narodzenie. Znalazłam mnóstwo przepisów na ten słodki przysmak, ale zostałam wierna temu przepisowi. Gdy się spieszę to robię wersję bez pieczenia - jako ciasta używam długich biszkoptów.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Ciastka, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 szt.jajko
100 gcukru pudru
100 gmielonych orzechów włoskich
1 łyżkamąki

Krem:

1 szt.jajko
40 gcukru
10 gkakao
80 gmasła

Polewa:

100 gczekolady
1 łyżkaoleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę, którą przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj rogaliki.
  2. Rogaliki upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą złociste - trwa to około 10 minut, kontroluj rogaliki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
  3. Nad parą zmiksuj jajko z cukrem do osiągnięcia sztywnej pianki. Potem dodaj kakao i jeszcze krótko miksuj. Masę odstaw aby trochę ostygła. Masło utrzyj na piankę i dodaj lekko ostygniętą masę kakaową. Następnie krem włóż do rękawa cukierniczego i odstaw na 20 minut do lodówki.
  4. Krem strzykaj na ostygnięte rogaliki a potem porządnie je schłódź. Dopiero gdy krem jest naprawdę sztywny namocz je w polewie (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj