NajPrzepis.pl Desery Ciastka Najlepsze paryskie rogaliki
Najlepsze paryskie rogaliki
Przepis Najlepsze paryskie rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Paryskie rogaliki piekę przez cały rok, nie tylko na Boże Narodzenie. Znalazłam mnóstwo przepisów na ten słodki przysmak, ale zostałam wierna temu przepisowi. Gdy się spieszę to robię wersję bez pieczenia - jako ciasta używam długich biszkoptów.

NajKasia    ·   3.11.2021

Najlepsze paryskie rogaliki

Paryskie rogaliki piekę przez cały rok, nie tylko na Boże Narodzenie. Znalazłam mnóstwo przepisów na ten słodki przysmak, ale zostałam wierna temu przepisowi. Gdy się spieszę to robię wersję bez pieczenia - jako ciasta używam długich biszkoptów.

45 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 szt.
jajko
100 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
mąki

Krem:

1 szt.
jajko
40 g
cukru
10 g
kakao
80 g
masła

Polewa:

100 g
czekolady
1 łyżka
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę, którą przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj rogaliki.
  2. Rogaliki upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą złociste - trwa to około 10 minut, kontroluj rogaliki ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
  3. Nad parą zmiksuj jajko z cukrem do osiągnięcia sztywnej pianki. Potem dodaj kakao i jeszcze krótko miksuj. Masę odstaw aby trochę ostygła. Masło utrzyj na piankę i dodaj lekko ostygniętą masę kakaową. Następnie krem włóż do rękawa cukierniczego i odstaw na 20 minut do lodówki.
  4. Krem strzykaj na ostygnięte rogaliki a potem porządnie je schłódź. Dopiero gdy krem jest naprawdę sztywny namocz je w polewie (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz