Najlepsze kokosowe ciasteczka

Przepis Najlepsze kokosowe ciasteczka
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Najlepsze kokosowe ciasteczka
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Spróbowałam je wczoraj w domu zrobić i muszę Wam powiedzieć, że nigdy nie jadłam lepszych kokosowych ciasteczek. Następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji składników.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Najlepsze kokosowe ciasteczka
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

125 gmasła
50 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1 łyżkakwaśniej śmietany
1/2 szt.cytryny - skórka
150 gmąki tortowej
1 łyżkakakao
1/2 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

60 gwiórków kokosowych
50 gcukru pudru
1 szt.białka

Polewa:

mleczna czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z podanej porcji wyjdzie około 27 szt. mniejszych ciasteczek (wielkości orzecha włoskiego),wszystko zależy od tego, jak duże je będziesz robić.
  2. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i porządnie ubij mikserem do osiągnięcia pianki. Dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany i startą skórkę z cytryny.
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  4. Następnie rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm i za pomocą szklaneczki lub okrągłej foremki wytnij kółeczka o średnicy 5-6 cm, do środka włóż nadzienie (białko ubij mikserem razem z cukrem pudrem na gęstą pianę i dodaj wiórki kokosowe). Sklej kółeczko i zrób z niego kulkę, którą połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia i ozdób rozpuszczoną czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj