NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Najlepsze kokosowe ciasteczka
Najlepsze kokosowe ciasteczka
Przepis Najlepsze kokosowe ciasteczka
NajKasia    ·   15.12.2020

Najlepsze kokosowe ciasteczka

Spróbowałam je wczoraj w domu zrobić i muszę Wam powiedzieć, że nigdy nie jadłam lepszych kokosowych ciasteczek. Następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji składników.

30 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

125 g
masła
50 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżka
kwaśniej śmietany
1/2 szt.
cytryny - skórka
150 g
mąki tortowej
1 łyżka
kakao
1/2 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

60 g
wiórków kokosowych
50 g
cukru pudru
1 szt.
białka

Polewa:

mleczna czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z podanej porcji wyjdzie około 27 szt. mniejszych ciasteczek (wielkości orzecha włoskiego),wszystko zależy od tego, jak duże je będziesz robić.
  2. Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i porządnie ubij mikserem do osiągnięcia pianki. Dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany i startą skórkę z cytryny.
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  4. Następnie rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm i za pomocą szklaneczki lub okrągłej foremki wytnij kółeczka o średnicy 5-6 cm, do środka włóż nadzienie (białko ubij mikserem razem z cukrem pudrem na gęstą pianę i dodaj wiórki kokosowe). Sklej kółeczko i zrób z niego kulkę, którą połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia i ozdób rozpuszczoną czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz