NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Najlepsze drożdżowe knedliki
Najlepsze drożdżowe knedliki
Przepis Najlepsze drożdżowe knedliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nigdy nie gotowałam knedlików. Zawsze przygotowywałam je tylko na parze według przepisu od mojej mamy. Ale te są pyszne. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   23.11.2021

Najlepsze drożdżowe knedliki

Nigdy nie gotowałam knedlików. Zawsze przygotowywałam je tylko na parze według przepisu od mojej mamy. Ale te są pyszne. Koniecznie spróbuj.

65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
1kubek = 250 ml
2 kubki
mąki z grubego przemiału
2 kubki
mąki ze średniego przemiału
1 kostka
drożdży
600 ml
mleka
1 szt.
jajko
2 łyżeczki
soli
Sposób przepisu
Drukuj
65 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, jajko oraz mleko i wymieszaj aby otrzymać gładkie nieklejące się ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około pół godziny.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 takie same części, wyrób z nich knedliki i pozostaw na stolnicy aby wyrastały przez kolejne 20 minut.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i po wyrośnięciu ostrożnie włóż knedliki. Garnek przykryj pokrywką i na najmniejszym płomieniu (stopniu) gotuj przez 20 minut.
  4. My mieliśmy do niech na obiad nasz ulubiony gulasz segedyński.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz