Najlepsze drożdżowe knedliki

Przepis Najlepsze drożdżowe knedliki

Dodał: NajKasia, 23.11.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nigdy nie gotowałam knedlików. Zawsze przygotowywałam je tylko na parze według przepisu od mojej mamy. Ale te są pyszne. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.11.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1kubek = 250 ml
2 kubkimąki z grubego przemiału
2 kubkimąki ze średniego przemiału
1 kostkadrożdży
600 mlmleka
1 szt.jajko
2 łyżeczkisoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, jajko oraz mleko i wymieszaj aby otrzymać gładkie nieklejące się ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około pół godziny.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 takie same części, wyrób z nich knedliki i pozostaw na stolnicy aby wyrastały przez kolejne 20 minut.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i po wyrośnięciu ostrożnie włóż knedliki. Garnek przykryj pokrywką i na najmniejszym płomieniu (stopniu) gotuj przez 20 minut.
  4. My mieliśmy do niech na obiad nasz ulubiony gulasz segedyński.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj