NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Najlepsza polewa z białek na pierniczki
Najlepsza polewa z białek na pierniczki
Przepis Najlepsza polewa z białek na pierniczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.12.2020

Najlepsza polewa z białek na pierniczki

Pierniczki i lukrowa polewa – przyjemna rutyna każdych świąt Bożego Narodzenia. Jak uzyskać doskonały lukier, aby pierniczki wyglądały jak z obrazka? My już wiemy – tajemnicę odkryliśmy na I warsztacie cukierniczym, który odbył się w kuchni przy bulwarze. Nie uwierzysz, ale trzeba zrobić DWA rodzaje lukru. Do odpowiedniego udekorowania wypieków potrzebne są polewy lukrowe o różnej gęstości – rzadka i średnio gęsta.

2 min.
Przygotowanie
Składniki

Rzadki lukier:

1 szt. (bez chalazy)
białko
|100 g (lub jeśli lukier wydaje się zbyt płynny, dodaj jeszcze jedną łyżkę)
cukier puder

Lukier o średniej gęstości:

1 szt. (bez chalazy)
białko
150 g
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj

Aby ułatwić Ci pracę z lukrem, wyjaśnimy, do czego i kiedy są używane poszczególne jego rodzaje:

          --> Rzadki lukier służy do wypełniania wzorów.

          --> Średnio gęsty lukier służy do tworzenia konturów, kropek, kresek i wzorów.

Przejdźmy więc do samego sposobu przygotowania, który jest dość prosty, jednak ważne jest trzymanie się szczegółów.

  1. Cukier puder przesiej co najmniej dwa razy przez sito.
  2. Białko (bez chalazy, która tworzy grudki z cukrem mogące spowodować ciągnięcie się polewy) oddziel od żółtka i umieść w misce.
  3. Dodaj przesiany cukier i powoli mieszaj drewnianą łyżką (na kursie użyliśmy ręcznej trzepaczki, ale polecamy drewnianą łyżkę :)), aż lukier uzyska pożądaną konsystencję i połysk. Potrzebujesz na to od około 1 do maksymalnie 2 minut. Gęsty lukier powinien się raczej "strzępić" i rozdzielać niż lać. Rzadki lukier powinien być umiarkowanie płynny tak, by dobrze, ale nie za bardzo, się rozlewał. Uważaj, żeby gęsty lukier nie ubił się na masę przypominającą śnieg, gdyż nie będzie się go dało uratować i wykorzystasz go jedynie do ciasta. ;-)
  4. Jeśli lukier wydaje się bardzo rzadki, dodaj trochę cukru, jeśli jest bardzo gęsty, dodaj trochę białka. Tak wygląda rzadki lukier. Leje się, jednak nie za bardzo.
  5. Gotowymi lukrami wypełniamy woreczki do ozdabiania z cienkimi końcami i dekorujemy ciasteczka według własnych pomysłów.

RADY:

-> Dozuj lukier w małych ilościach lub napełnij więcej woreczków i przechowuj je w chłodzie. Stopniowo sięgaj po poszczególne woreczki, inaczej ryzykujesz, że lukier zżółknie i będzie coraz mniej podatny.

-> Polewę lukrową najlepiej zużyć tego samego dnia, ponieważ białko z dnia na dzień zmienia swoją konsystencję, co oznacza, że następnego dnia będzie trzeba dodać do niego więcej białka.

-> Jeśli przechowujesz lukier pod przykryciem w chłodzie, wytrzyma 2 – 3 dni, jednak masa zmienia swoją konsystencję, więc może się okazać, że trzeba będzie dodać cukru, by ponownie ją zagęścić.

-> Podczas dekorowania zawsze miej opartą rękę, aby była pewna. Dekoruj pod kątem około 70° - 90°.

-> Nakładaj lukier na pierniczki z góry i unikaj bezpośredniego dotykania końcówki woreczka do piernika, w przeciwnym razie linie będą płaskie i nie stworzysz ładnych krawędzi.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz