Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie

Przepis Najlepsza polędwica na śmietanie na świecie

Dodał: NajKasia, 2.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Każdy przygotowuje ją inaczej, a ja pozostanę wierna swojemu przepisowi. W zimie raczej używam mrożonych warzyw, ale w lecie gdy mam warzywa z ogrodu podejmuję wysiłek i je obieram, kroję i gotuję. Zagęszczam i sprawiam by była delikatniejsza dodając śmietanę kremówkę. Dla niektórych może to być bomba kaloryczna, ale u nas w domu najbardziej lubimy właśnie taką wersję.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

SKŁADNIKI

1 kgpolędwicy wieprzowej
według potrzebsłonina
1 woreczekmrożonej mieszanki warzywnej
1 szt.cebula
1 szt.cytryna
1 kostkarosołowa mięsna
1 kubeczekśmietany kremówki
1 łyżkamusztardy
trochętymianku
według potrzebwoda
trochęcukru
sól, pieprz
listek laurowy
pieprz w ziarnach
ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso porządnie umyj, oczyść i pokrój w plastry, które lekko posól i przypraw.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, do którego włóż plastry mięsa, dookoła mięsa rozłóż plastry słoninki i część mrożonych warzyw.
  3. Na patelni zkarmelizuj cukier, dodaj pozostałe warzywa i delikatnie podsmaż je w karmelu. Gdy warzywa są już gotowe dodaj je do naczynia żaroodpornego z mięsem. 
  4. Dodaj przyprawy, listek laurowy, pokrojoną cebulę, tymianek, plasterki cytryny (ze skórką) i to wszystko zalej wodą, do której dodaj bulion.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dopóki mięso nie będzie miękkie.
  6. Gdy mięso jest upieczone wyjmij je. Wyjmij również ziarnka pieprzu, cytrynę i listek laurowy. Sos z mięsa i warzywa zmiksuj blenderem a następnie zmiksowany sos daj z powrotem do garnka. Gdy wrze dodaj śmietanę i trochę musztardy, ewentualnie dopraw sokiem z cytryny. Smacznego.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj