Węgierskie zupy są znane i nie ma się czemu dziwić, są na tyle gęste i pożywne, że czasami mogą nawet zastąpić drugie danie. Węgierska zupa fasolowa zalicza się do tradycyjnych zup, o których Węgrzy nie pozwolą powiedzieć złego słowa. Swoją nazwę “Jókai bableves” otrzymała na cześć znanego węgierskiego pisarza Móra Jókaie.
Węgierskie zupy są znane i nie ma się czemu dziwić, są na tyle gęste i pożywne, że czasami mogą nawet zastąpić drugie danie. Węgierska zupa fasolowa zalicza się do tradycyjnych zup, o których Węgrzy nie pozwolą powiedzieć złego słowa. Swoją nazwę “Jókai bableves” otrzymała na cześć znanego węgierskiego pisarza Móra Jókaie.
Do zupy możesz również dodać zasmażkę w formie kluseczek lub innego makaronu. Tradycyjną węgierską zasmażką jest tzw. csipetke (mąka, jajko, sól i trochę wody – ciasto wyrobione z tych składników pokrój na mniejsze kawałku, które wysusz a następnie włóż do zupy).
Dodając kwaśną śmietanę sprawisz, że cała zupa będzie miała bardziej łagodny smak. Wymieszaj ją w misce z odrobiną zupy i wlej do garnka z resztą zupy - dzięki temu zapewnisz, że śmietana się w zupie nie zważy. Możesz również do podawanej zupy dać łyżkę kwaśnej śmietany i ozdobić natką pietruszki.
Zamiast wędzonego mięsa możesz do zupy dodać węgierskie kiełbasy, ale wyraźnie zmieni się wtedy smak zupy.
Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz
Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu
Najlepsze przepisy video od nas, z którymi będziesz w stanie przygotować jedzenie łatwo i szybko.
Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny