NajPrzepis.pl Najlepsza i najbardziej sycąca węgierska zupa fasolowa. Polecam ją na wszystkie święta
Najlepsza i najbardziej sycąca węgierska zupa fasolowa. Polecam ją na wszystkie święta
Przepis Najlepsza i najbardziej sycąca węgierska zupa fasolowa. Polecam ją na wszystkie święta
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.2.2023

Najlepsza i najbardziej sycąca węgierska zupa fasolowa. Polecam ją na wszystkie święta

Węgierskie zupy są znane i nie ma się czemu dziwić, są na tyle gęste i pożywne, że czasami mogą nawet zastąpić drugie danie. Węgierska zupa fasolowa zalicza się do tradycyjnych zup, o których Węgrzy nie pozwolą powiedzieć złego słowa. Swoją nazwę “Jókai bableves” otrzymała na cześć znanego węgierskiego pisarza Móra Jókaie.

30 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
wędzonej golonki wieprzowej
2 szt.
marchwi
1 szt.
pietruszki
kawałek
selera
500 g
fasoli
1 szt.
czerwonej cebuli
2 ząbki
czosnku
2 łyżeczki
słodkiej mielonej papryki
3 łyżki
smalcu
3 łyżki
mąki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka selera, lubczyk do doprawienia
kwaśna śmietana
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zacznij od tego, że dzień wcześniej namocz fasolę. Wędzoną golonkę daj do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około godzinę. Ugotowaną golonkę pozostaw do ostygnięcia a następnie obierz z mięsa, które pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do wywaru z golinki wsyp fasolę i zagotuj. Warzywa korzeniowe oraz czosnek obierz i dodaj do zupy. Na koniec do garnka włóż też mięso. Dodaj sól, pieprz i zioła (sól ostrożnie ponieważ wędzona golonka jest dość słona sama w sobie) i gotuj aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj zasmażkę.
  3. Rozpuść smalec, dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmaż ją. Zasyp mąką a na koniec dodaj czerwoną mieloną paprykę. Cały czas dokładnie mieszaj zasmażkę.
  4. Wyjmij warzywa z zupy, pokrój na mniejsze kawałki i daj z powrotem do zupy. Dodaj je do wrzącej zupy, porządnie wymieszaj i jeszcze przez chwilę gotuj zupę.
  5. Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.

Wskazówki, jak sprawić by zupa była jeszcze lepsza:

Do zupy możesz również dodać zasmażkę w formie kluseczek lub innego makaronu. Tradycyjną węgierską zasmażką jest tzw. csipetke (mąka, jajko, sól i trochę wody – ciasto wyrobione z tych składników pokrój na mniejsze kawałku, które wysusz a następnie włóż do zupy).

Dodając kwaśną śmietanę sprawisz, że cała zupa będzie miała bardziej łagodny smak. Wymieszaj ją w misce z odrobiną zupy i wlej do garnka z resztą zupy - dzięki temu zapewnisz, że śmietana się w zupie nie zważy. Możesz również do podawanej zupy dać łyżkę kwaśnej śmietany i ozdobić natką pietruszki.

Zamiast wędzonego mięsa możesz do zupy dodać węgierskie kiełbasy, ale wyraźnie zmieni się wtedy smak zupy.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz