NajPrzepis.pl Desery Kołacze Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową
Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową
Przepis Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tego ciasta nie da się zepsuć. Doskonały deser, który możesz zrobić również na Wielkanoc. Rodzina z pewnością pochwali Cię za doskonały wybór.

NajKasia    ·   9.4.2021

Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową

Tego ciasta nie da się zepsuć. Doskonały deser, który możesz zrobić również na Wielkanoc. Rodzina z pewnością pochwali Cię za doskonały wybór.

65 min.
Przygotowanie
32 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

600 g
mąki
200 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
2 szt.
jajek
2 szt.
żółtek
2 łyżeczki
soli spożywczej
2 łyżki
płynnego miodu
100 g
masła w temperaturze pokojowej

Krem:

1 l
mleko
250 g
masło
2 łyżki
mąki
3 szt.
żółtek
150 g
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
2-3 łyżki
rumu
300 g
masy kajmakowej

Polewa:

polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
65 min.
Przygotowanie
32 min.
Gotowanie
  1. Najpierw upiecz miodowe płaty. Wszystkie suche składniki przesiej do miski, dodaj pozostałe surowce i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w lodówce na pół godziny.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 4 takie same części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki płat, który upiecz na dolnej stronie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 8 minut - obserwuj.
  3. Po upieczeniu płaty ciasta od razu przełóż z rozgrzanej blaszki na płaską powierzchnię. 
  4. Krem:
    Do mleka dodaj cukier, mąkę, budyń waniliowy i żółtka. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Masło zmiksuj z rumem, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Pierwszy płat ciasta posmaruj połową waniliowego kremu, połóż na to drugi płat, posmaruj masą kajmakową, połóż trzeci płat ciasta i posmaruj resztą kremu waniliowego a na wierzch daj ostatni płat ciasta. Wierzch polej polewą czekoladową i pozostaw do zastygnięcia.
  6. Miodowe ciasto jest najlepsze następnego dnia. Nabiera odrobinę wilgoci i dzięki temu jest pysznie delikatne.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz