Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową

Przepis Najdoskonalsze miodowe ciasto z masą kajmakową

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tego ciasta nie da się zepsuć. Doskonały deser, który możesz zrobić również na Wielkanoc. Rodzina z pewnością pochwali Cię za doskonały wybór.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

600 gmąki
200 gcukru pudru
2 łyżkirumu
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
2 łyżeczkisoli spożywczej
2 łyżkipłynnego miodu
100 gmasła w temperaturze pokojowej

Krem:

1 lmleko
250 gmasło
2 łyżkimąki
3 szt.żółtek
150 gcukru
2 op.budyniu waniliowego
2-3 łyżkirumu
300 gmasy kajmakowej

Polewa:

polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw upiecz miodowe płaty. Wszystkie suche składniki przesiej do miski, dodaj pozostałe surowce i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w lodówce na pół godziny.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 4 takie same części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki płat, który upiecz na dolnej stronie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 8 minut - obserwuj.
  3. Po upieczeniu płaty ciasta od razu przełóż z rozgrzanej blaszki na płaską powierzchnię. 
  4. Krem:
    Do mleka dodaj cukier, mąkę, budyń waniliowy i żółtka. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Masło zmiksuj z rumem, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Pierwszy płat ciasta posmaruj połową waniliowego kremu, połóż na to drugi płat, posmaruj masą kajmakową, połóż trzeci płat ciasta i posmaruj resztą kremu waniliowego a na wierzch daj ostatni płat ciasta. Wierzch polej polewą czekoladową i pozostaw do zastygnięcia.
  6. Miodowe ciasto jest najlepsze następnego dnia. Nabiera odrobinę wilgoci i dzięki temu jest pysznie delikatne.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj