NajPrzepis.pl Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki
Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki
Przepis Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki
NajKasia    ·   16.10.2021

Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki

Skończyło Ci się w domu pieczywo a nie chce Ci się iść do sklepu? Przygotuj te domowe rogaliki i uwierz mi, że już nigdy nie będziesz ich kupować w sklepie.

Składniki
1 kg
mąki
250 ml
oleju
600 ml
mleka
2 kostki
drożdży
1 łyżka
cukru
2 łyżki
soli
sezam albo kminek do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 200 ml mleka podgrzej, dodaj czubatą łyżkę cukru i poczekaj aż cukier się rozpuści. Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj dwie kostki drożdży i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj olej, pozostałe mleko, sól i zaczyn. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i pozostaw do dalszego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj mniejsze kawałki - oddzielaj mniej więcej takie same kawałki i zrób z nich kuleczki (35 - 40 szt.).
  4. Każdą kuleczkę rozwałkuj na cienki płat, który zwiń aby miał kształt rogalika. Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw aby jeszcze chwilkę wyrastały.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut. Przed pieczeniem możesz je posmarować olejem, roztrzepanym jajkiem albo ciepłym mlekiem i posypać kminkiem lub sezamem.
  6. Upieczone rogaliki zakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 4-5 minut.

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz