Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki

Przepis Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki

Dodał: NajKasia, 16.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Skończyło Ci się w domu pieczywo a nie chce Ci się iść do sklepu? Przygotuj te domowe rogaliki i uwierz mi, że już nigdy nie będziesz ich kupować w sklepie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogalikiPrzepis Najdelikatniejsze proste domowe rogaliki

Dodał: NajKasia, 16.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

1 kgmąki
250 mloleju
600 mlmleka
2 kostkidrożdży
1 łyżkacukru
2 łyżkisoli
sezam albo kminek do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 200 ml mleka podgrzej, dodaj czubatą łyżkę cukru i poczekaj aż cukier się rozpuści. Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj dwie kostki drożdży i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj olej, pozostałe mleko, sól i zaczyn. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i pozostaw do dalszego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj mniejsze kawałki - oddzielaj mniej więcej takie same kawałki i zrób z nich kuleczki (35 - 40 szt.).
  4. Każdą kuleczkę rozwałkuj na cienki płat, który zwiń aby miał kształt rogalika. Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw aby jeszcze chwilkę wyrastały.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut. Przed pieczeniem możesz je posmarować olejem, roztrzepanym jajkiem albo ciepłym mlekiem i posypać kminkiem lub sezamem.
  6. Upieczone rogaliki zakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 4-5 minut.

Źródło: Coolinarika

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj