Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym

Przepis Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie wiesz jak wykorzystać stare pieczywo, które zostało z poprzedniego dnia? Podzielę się z Tobą pomysłem, jak je wykorzystać i wyczarować w ten sposób nowy obiad, który z pewnością polubisz. Jako nadzienie wykorzystałam jajko, parówki oraz ogórki i dodałam jeszcze paprykę kapia, która nadała całej potrawie ładny kolor. Koniecznie spróbuj, było pyszne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

SKŁADNIKI

1 kgmięsa wieprzowego (łopatka)
100 gbułki tartej
8 szt.ząbków czosnku
6 szt.jajek ugotowanych na twardo
4 szt.pikantnych parówek
do smakuogórki konserwowe
3 szt.surowe jajka
2 szt.cebuli
2 szt.kajzerek z poprzedniego dnia
10 mlmleka do namoczenia kajzerek
1 łyżkamajeranku
1 łyżkavegety
1 łyżeczkamielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczkamielnej słodkiej papryki
posiekana natka pietruszki
mąka do obtoczenia
woda do podlania
folia aluminiowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso, cebulę i czosnek zmiel, podaj pokrojone i namoczone w mleku kajzerki i pozostałe składniki (oprócz ugotowanych na twardo jajek, parówek i ogórków), wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej ręką.
  2. Na podkładce ułóż połowę masy, na to pokrojone w paski jajka, parówki i ogórki, przykryj drugą połową mięsa, uformuj z tego walec, który posyp mąką i ostrożnie obtocz mielone mięso w tej mace, następnie przełóż wszystko do dobrze posmarowanego naczynia żaroodpornego.
  3. Dookoła nalej około 30-40 ml wody lub wywaru, zakryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez około 1 godzinę.
  4. Po godzinie odkryj i zapiekaj jeszcze około 30 minut. Po zapieczeniu wyjmij mięso a do wytopionego tłuszczu dodaj wodę lub wywar, zagotuj i delikatnie zagęść mąką lub skrobią.
  5. Podawaj na przykład z puree ziemniaczanym i polej powstałym sosem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj