NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym
Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym
Przepis Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.5.2021

Nadziewane pieczone mięso mielone z puree ziemniaczanym

Nie wiesz jak wykorzystać stare pieczywo, które zostało z poprzedniego dnia? Podzielę się z Tobą pomysłem, jak je wykorzystać i wyczarować w ten sposób nowy obiad, który z pewnością polubisz. Jako nadzienie wykorzystałam jajko, parówki oraz ogórki i dodałam jeszcze paprykę kapia, która nadała całej potrawie ładny kolor. Koniecznie spróbuj, było pyszne.

Składniki
1 kg
mięsa wieprzowego (łopatka)
100 g
bułki tartej
8 szt.
ząbków czosnku
6 szt.
jajek ugotowanych na twardo
4 szt.
pikantnych parówek
do smaku
ogórki konserwowe
3 szt.
surowe jajka
2 szt.
cebuli
2 szt.
kajzerek z poprzedniego dnia
10 ml
mleka do namoczenia kajzerek
1 łyżka
majeranku
1 łyżka
vegety
1 łyżeczka
mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka
mielnej słodkiej papryki
posiekana natka pietruszki
mąka do obtoczenia
woda do podlania
folia aluminiowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso, cebulę i czosnek zmiel, podaj pokrojone i namoczone w mleku kajzerki i pozostałe składniki (oprócz ugotowanych na twardo jajek, parówek i ogórków), wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej ręką.
  2. Na podkładce ułóż połowę masy, na to pokrojone w paski jajka, parówki i ogórki, przykryj drugą połową mięsa, uformuj z tego walec, który posyp mąką i ostrożnie obtocz mielone mięso w tej mace, następnie przełóż wszystko do dobrze posmarowanego naczynia żaroodpornego.
  3. Dookoła nalej około 30-40 ml wody lub wywaru, zakryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez około 1 godzinę.
  4. Po godzinie odkryj i zapiekaj jeszcze około 30 minut. Po zapieczeniu wyjmij mięso a do wytopionego tłuszczu dodaj wodę lub wywar, zagotuj i delikatnie zagęść mąką lub skrobią.
  5. Podawaj na przykład z puree ziemniaczanym i polej powstałym sosem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz